Dodik: Republika Srpska bi za tri godine postala članica EU

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Dodik smatra da bi Republika Srpska, kao samostalna država, za tri godine ispunila sve zahteve koje je postavila Evropska unija.
Dodik: Republika Srpska bi za tri godine postala članica EU
Foto: 021.rs
On navodi da bi RS postala nova članica EU.
 
"Sa Federacijom FBiH, u kojoj nema dogovora ni među Hrvatima i Bošnjacima, druga dva konstitutivna naroda, u kojoj još nema vlade, iako su izbori bili pre dve i po godine, u kojoj ima 11 vlada, mi ne možemo ostvariti napredak", rekao je Dodik u intervju sa Atinsko-makedonsku novinsku agenciju ANA-MPA, prenosi RTRS.
 
"Najefikasniji put ka EU je da se podelimo i da samostalno ispunjavamo uvjete za članstvo. Da smo uradili tako pre deset ili petnaest godina već bismo bili u EU", ocenio je Dodik.
 
On kaže da mu je žao što Evropa nije pokazala više senzibiliteta za problem zvani BiH, jer mu, kako dodaje, izgleda kao da niko ne želi da vidi, da konstatuje da je BiH "propala i da se održava još samo na infuziji međunarodnog faktora".
 
Upitan da li vidi bilo kakvu evropsku perspektivu za BiH i šta bi bilo potrebno za njen ulazak u EU, Dodik je rekao da BiH može ostati samo na slovu Dejtona iz 1995. godine.
 
Dodik je rekao da sa druge strane postoji pitanje Kosova i Metohije, koje je svega nekoliko stotina kilometara udaljeno od Republike Srpske i upitao kako je neko zamislio da Kosovu dodeli status države, otimajući zemlju od Srbije, a Republika Srpska, vlasnik svoje teritorije mora da ostane u BiH.
 
"Politika dvostrukih standarda na tako malom području, bojim se, ne može biti održiva", smatra Dodik.
  • Markov

    16.05.2021 10:28
    Daleko ti lepa kuća
    Samo ti idi, da te više ne gledamo, putuj igumane!
  • ?

    15.05.2021 17:04
    Dvostruki standardi?

    Kad Srbi prave tzv."republike" srpske, otcepljuju se od Bosne, dizu balvan revolucije i prave tzv.SAO Krajine... onda otcepljenje moze, a kad svi ostali, naglasak na svi bukvalno svi... onda ne moze?
  • Yoda

    15.05.2021 16:27
    Jel danas ponovo 1. april ?
    Hahahahahahahaha

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.