Poljoprivredni radnici u Italiji dižu glas protiv izrabljivanja

Radnici koji rade na poljoprivrednim imanjima širom Italije, najvećim delom stranci i vrlo često bez legalnog statusa, danas protestuju pred zgradom parlamenta u Rimu, tražeći zaštitu i prava.
 Poljoprivredni radnici u Italiji dižu glas protiv izrabljivanja
Foto: Pixabay
"Prinuđeni smo da kuvamo i jedemo travu, i da se lečimo od posledica teškog izrabljivačkog rada takođe travama. Ovde smo na dnu, naša osnovna ljudska prava se ne poštuju", rekla je Rita, majka dvoje dece koja već 13 godina radi na poljima, živi u baraki bez vode, struje i kupatila, prenosi Ansa.
 
Protest organizuje "Liga radnika", organizacija formirana prošle godine, na čijem čelu je takođe jedan od obespravljenih radnika, Abubakar Sumahoro.
 
U Italiji oko milion i 500 hiljada osoba radi na poljoprivrednim imanjima, veliki deo su stranci, mnogi su došli kao migranti i nikada nisu legalizovali svoj status u Italiji.
 
Kako se navodi, zbog toga su lako manipulisani i iskorištavani od strane poslodavaca, velikih lanaca proizvodnje i prodaje poljoprivrednih proizvoda i posrednika, takozvanih "kapo" koji ih često tretiraju kao robove.
 
Prošle godine u jeku pandemije, a zbog zatvorenih granica, bilo je pitanje da li će se poljopirvredni radovi obaviti na vreme, jer je nedostajalo radnika.
 
Tada je radnicima obećavano da će njihov status biti legalizovan i da će dobiti valjane ugovore o radu, ali kao što potvrđuje za danas zakazani protest, ništa nije promenjeno.
 
"Želimo da nam vlasti kažu jasno da li su na strani radnika ili gigantskih firmi proizvođača i distriubucije hrane", izjavio je Sumahoro.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet