Generalni štrajk Palestinca u Izraelu, Jerusalimu i na Zapadnoj obali

Palestinci u Izraelu, Jerusalimu i na okupiranoj Zapadnoj obali odazvali su se danas pozivu na generalni štrajk u znak protesta zbog sukoba u pojasu Gaze.
Generalni štrajk Palestinca u Izraelu, Jerusalimu i na Zapadnoj obali
Foto: Pixabay (ilustracija)
Oni protestuju i zbog izraelske politike za koju mnogi aktivisti i neke organizacije za ljudska prava tvrde da predstavlja sistem aparthejda u kome se Palestincima poriče pravo koje imaju Jevreji, navodi Asošiejted pres.
 
Izrael odbacuje takve ocene, tvrdeći da građani te zemlje imaju ista prava, a za sukob krivi Hamas, islamsku ekstremističku organizaciju koja vlada Gazom i optužuje je da huška na nasilje širom regiona.
 
Na štrajk su pozvali lideri palestinske zajednice u Izraelu koja čini oko 20 odsto od devet miliona stanovnika u Izraelu.
 
Poziv je prihvatila Palestinska uprava, palestinskog predsednika Mahmuda Abasa na Zapadnoj obali, koja ima podršku Zapada.
 
Tamo su zatvorena ministarstva i škole. Većina kompanija se takođe odazvala štrajku i očekuju se protesti.
 
Jedan od organizatora štrajka Muhamed Barakeh, bivši poslanik izraelskog parlamenta, je rekao da Palestinci izražavaju kolektivni stav protiv "agresije" Izraela u Gazi i Jerusalimu te brutalne represije policije unutar jevrejske države.
 
U ponedeljak uveče naoružani ljudi su išli ulicama Ramale, gde je sedište Palestinske uprave, na Zapadnoj obali, pripremajući se za takozvani "dan gneva", preneli su izraelski mediji.
 
Neredi su izbili i u gradovima u Izraelu gde živi mešano stanovništvo, Jevreji i Arapi.  

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.