Lekari protiv Olimpijskih igara

Udruženje lekara iz Tokija, koje ima oko 6.000 medicinskih radnika iz primarne zdravstvene zaštite, pozvalo je na otkazivanje Olimpijskih igara.
Lekari protiv Olimpijskih igara
Foto: Pixabay
Oni su upozorili da su bolnice preplavljene pacijentima usled pandemije kovida 19, dok se zemlja bori sa porastom slučajeva koronavirusa.
 
"Tražimo da vlasti uvere Međunarodni olimpijski komitet (MOK) da je organizovanje Olimpijskih igara veoma teško i da izdejstvuju odluku o otkazivanju. Lekari će se uskoro suočiti sa dodatnim poteškoćama u zbrinjavanju pacijenata, a ako Olimpijske igre budu doprinele porastu broja smrtnih slučajeva, Japan će snositi odgovornost", navedeno je u pismu, prenosi Glas Amerike.
 
Povećanje broja infekcija usled nedostatka medicinskog osoblja i bolničkih kreveta u pojedinim delovima japanske prestonice izazvalo je burne reakcije u zdravstvenom sektoru. To su razlozi zbog kojih su vlasti produžile vanredne mere u Tokiju i još nekoliko područja u zemlji do 31. maja.
 
Osim Udruženja lekara Tokija, zabrinutost povodom organizacije i održavanja Olimpijskih igara izrazili su i drugi zdravstveni stručnjaci, a više stotina hiljada ljudi potpisalo je peticiju kojom se traži otkazivanje te manifestacije.
 
Japanske vlasti našle su se na meti kritika javnosti pošto je do sada, prema podacima agencije Rojters, vakcinisano svega tri i po odsto od ukupno 126 miliona građana.
 
Međutim, premijer Jotišide Suga uverava javnost da je Japan u mogućnosti da organizuje bezbedno održavanje Olimpijskih igara u skladu sa primenom mera za suzbijanje pandemije. Pripreme za manifestaciju koja je planirana da traje od 23. jula do 8. avgusta napreduju pod striktinim antipandemijskim protokolima.
 
Olimpijske igre u Japanu trebalo je da budu održane u julu i avgustu 2020, ali ih je Međunarodni olimpijski komitet odložio zbog razbuktale pandemije. Japan je u organizaciju Igara uložio 12 milijardi dolara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet