Evropski parlament odložio ratifikaciju sporazuma s Kinom

Evropski parlament je velikom većinom glasova odlučio da odloži raspravu o ratifikaciji investicionog sporazuma sa Kinom, sve dok Peking ne ukine sankcije evropskim parlamentarcima.
Evropski parlament odložio ratifikaciju sporazuma s Kinom
Foto: Pixabay
Za odluku je glasalo 599 poslanika, uz 30 koji su bili protiv i 58 uzdržanih, nakon čega je sudbina Sveobuhvatnog sporazuma o investiranju (CAI) krajnje neizvesna, preneo je Politiko.
 
"Od sada je sporazum definitivno na ledu. Kina se preračunala i pucala je sebi u nogu", izjavio je predsednik parlamentarne delegacje za odnose sa Kinom Rajnhard Butikofer.
 
Butikofer je jedan od petorice evroparlamentaraca koje je Kina sankcionisala zajedno sa članovima Komiteta EP za ljudska prava, nakon što je Evropska unija uvela sankcije četvorici kineskih zvaničnika, za koje smtra da su uključeni u interniranja Ujgura.
 
U danas usvojenoj odluci EP od Kine se zahteva da ukine sve sankcije ako želi da se parlament uopšte bavi Sveobuhvatnim sporazumom o investiranju, uz napomenu da to ne prejudicira ishod procesa njegove ratifikacije.
  • samo kazem

    24.05.2021 11:53
    samo kazem
    G. Butikofer nije vodja grupe za prijateljstvo sa Kinom, nego sa Tajvanom, zato i jeste na spisku sankcionisanih.
    Sto se tice pucanja u nogu: visoke plate u EU se delom finansiraju od ekstraprofita evropskih firmi u Kini, na Zap. Balkanu i sl. Dokle ce to moci, ne zna se, ali svakako Kina ne zivi na racun Zap. Evrope.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.