VIDEO: Najmanje 14 mrtvih u padu kabine žičare u Italiji, devetogodišnje dete podleglo povredama

Najmanje 14 osoba, među kojima je i pet Izraelaca, poginulo je danas kada se srušila kabina žičare koja povezuje grad Stresa na obali jezera Mađore i planinu Motarone, na severu Italije.
Prema navodima službe za spasavanje, kabina je u trenutku pada bila na visini od oko 20 metara, preneo je Rojters.
 
Incident se dogodilo oko podneva, a među preživelima su u prvom trenutku bila dva deteta, koja su su helikopterom prebačena u pedijatrijsku bolnicu u obližnjem Torinu, kao i jedan izraelski državljanin, koji je u kritičnom stanju.
 
 
Međutim, kako javlja Rojters, starije dete, za koje se pretpostavlja da je imalo devet ili 10 godina, preminulo je nakon dva srčana udara, navela je torinska bolnica.
 
Direktor bolnice Đovani la Vale je rekao da ta ustanova nije imala podatke o primljenoj deci i da za sada niko nije kontaktirao bolnicu da pita za njih, što ukazuje da su ostali članovi porodice možda bili u srušenoj kabini, navodi Rojters.
 
Mlađe dete, za koje se veruje da ima pet godina, bilo je svesno prilikom prijema u bolnicu i odmah je urađena operacija kako bi se sanirali višestruki prelomi, dodao je La Vale.
 
 
Nesreća se dogodila dok se žičara uspinjala, a kabina pala s velike visine i kotrljala se dok je nije zaustavilo stablo. 
 
 
Luca Kari, portparol vatrogasaca, rekao je da se još uvek ne zna koliko je ljudi bilo u kabini.
 
"Naši timovi još izvlače tela", izjavio je Kari.
 
Nesreća se dogodila nešto pre jedan sat. Kako pišu italijanski mediji, uzrok je kvar na nosećem kablu. Do nesreće je došlo kada je popustio noseći kabel, i to u trenutku kad je kabina bila gotovo stigla do vrha. 
 
 
Žičara je zatvorena 2014. godine zbog generalnog remonta i ponovno je otvorena dve godine kasnije. 
 
Žičara Stresa Motarone prevozi turiste i lokalno stanovnišvo iz grada Stresa na obali jezera Mađore, do vrha planine Motarone na visini od skoro 1.400 kilometara za 20 minuta.
 
Žičara je prvi put otvorena u avgustu 1970. nakon trogodišnjih radova na zameni zupčaste železnice. 
 
 
Dvostruki kabelski sistem podeljen je u dva dela. Prvi se nalazi na nešto više od dva kilometra između Stresa i sela Alpina, a drugi tri kilometra između Alpina i Motaronea.
 
Sastoji se od dve kabine koje voze alternativnim smerovima, a svaka kabina može da primi do 40 putnika.
  • Rock

    23.05.2021 18:46
    Nove generacije
    Stari su pravili ali ne ostavise uputstvo o odrzavanju i renoviranju i sada padaju kabine, mostovi, nadvoznjaci... Danasnji svet uopste ne uliva poverenje. Frka mi i u avionu kad pomislim da je pilot neki razmazenko mladji od mene.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet