Izraelci slučajno oborili svoj avion

Izraelski protivvazdušni sistem "Gvozdena kupola" slučajno je oborio izraelski vojni dron tokom nedavnih borbi sa Hamasom u pojasu Gaze, saopštile su Izraelske odbrambene snage.
Kako je za izraelski dnevnik "Haarec" rekao portparol izraelske vojske, "Gvozdena kupola" je pogodila dron "Skajlark" i istraga o incidentu je u toku.
 
Bespilotne letelice "Skajlark" su mali dronovi koje je izgradio Elbit Sistems, izraelska međunarodna odbrambena firma, a koristi ih jedinica "Skaj Rajder" artiljerijskog korpusa izraelskih odbrambenih snaga za obaveštajne, nadzorne i izviđačke misije.
 
"Haarec" je javio da su izraelske odbrambene snage zabrinute zbog incidenta vezanog za prijateljsku vatru, jer on dovodi u pitanje da li su one sposobne da se bore duži vremenski period bez nanošenja štete sopstvenim snagama.
 
Izraelska "Gvozdena kupola" je sistem PVO kratkog dometa dizajniran za presretanje raketa, artiljerije i minobacača.
 
Sistem se koristi od 2011. godine i cilj mu je da smanji broj žrtava raketnih napada na izraelske gradove.
 
"Gvozdenu kupolu" su dizajnirale i razvile izraelske odbrambene kompanije Rafael advensd difens sistems i Izrael erospejs industris, uz američku podršku.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.