Iran zabranjuje rudarenje kriptovaluta zbog velike potrošnje struje

Iranska vlada najavila je zabranu rudarenja bitkoina i drugih kriptovaluta.
Iran zabranjuje rudarenje kriptovaluta zbog velike potrošnje struje
Foto: Pixabay
Zabrana je stupila na snagu odmah i biće na snazi do 22. septembra, rekao je predsednik Hasan Rohani za državnu TV, u najnovijem znaku odbijanja popularne digitalne valute.
 
Iranska prestonica Teheran i nekoliko drugih velikih gradova suočili su se s višestrukim dnevnim prekidima struje tokom poslednjih nekoliko meseci, a zvaničnici to krive za nestašicu prirodnog gasa, dugotrajnu sušu koja je ometala hidroelektrane u zemlji - i sve više rudarstvo bitkoina.
 
A većina potrošene energije zbog rudarenja bitkoina dolazi od ilegalnih rudara ili onih koji rade bez licenci, kažu vladini zvaničnici.
 
To je podstaklo nacionalnu akciju suzbijanja ilegalnih rudara bitkoina, kao i privremene prekide struje na legalnim farmama bitkoina zbog porasta potrošnje električne energije. Povećana potrošnja energije povezana je i sa češćim radom od kuće usled pandemije virusa korona.
 
Kako temperature u zemlji rastu, potrošnja električne energije poslednjih nedelja je bila toliko velika da su se neke medicinske ustanove borile s radom svojih hladnjača za vakcine protiv kovida19.
 
U januaru je iranska policija zaplenila gotovo 50.000 mašina za rudarenje bitkoina koji su ilegalno koristili subvencionisanu električnu energiju. Rudari su trošili 95 megavata na sat po jeftinim stopama koje subvencioniše država, prema iranskoj državnoj elektroenergetskoj kompaniji Tavanir.
  • Imre

    30.05.2021 09:51
    Kradja struje
    Sta se dogadja u Srbiji,nezvanican podatak je da rudarenje podrzava EPS sto njegovi ljudu vrse povracaj elektricnog brojila kako bi vlasniku kuce( koji je izdao kucu za rudarenje) bio oslobodjen visoke potrosnje struje.Moze to policija da otkrije,zna za ko rudari pa neka probere njihove racune za placenu struju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet