Američki vojnici otkrili tajne podatke o nuklearnom oružju u Evropi

U bazama podataka javnih onlajn aplikacija za učenje koje su koristili američki vojnici stacionirani u bazama širom Evrope, otkriveni su tajni podaci o lokacijama nuklearnog arsenala SAD u Evropi.
Američki vojnici otkrili tajne podatke o nuklearnom oružju u Evropi
Foto: Pixabay
Kako navodi britanski istraživački novinski sajt Belingket, američki vojnici su u bazama u Evropi i Turskoj koristili javne onlajn aplikacije i oruđa za učenje da bi zapamtili bezbednosne protokole.
 
Vojno osoblje je da bi zapamtilo šifre, pa čak i statuse nuklearnih silosa sa bojevim glavama, koristilo sajtove Čeg, Kvizlet i Krem.
 
Zbog curenja informacija, otkriven je tačan broj i lokacije u bazama, uključujući i to koji silosi imaju nuklearne bojeve glave, a koji ne.
 
Novinari sajta Belingket su pretragom pomenutih sajtova otkrili kartice za memorisanje, koje su vojnici u aktivnom sastavu koristili, a na kojima su pominjani termini u vezi s nuklearnim naoružanjem.
 
Oni su uspeli da otkriju nekoliko setova kartica sa informacijama o bazama u Nemačkoj, Holandiji i Turskoj.
 
Jedan set od 70 kartica nazivan "Stadi!" (Učenje!) otkrio je tačnu lokaciju i tačan broj projektila u vazduhoplovnoj bazi "Volkel" u Holandiji, koju vlasti te zemlje smatraju tajnom.
  • Pst

    30.05.2021 23:26
    Pa, koliko glup moraš biti za tako nešto?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.