Kina dozvolila parovima da imaju troje dece

Kina je danas objavila kako će svakom paru u toj državi biti dozvoljeno da ima do troje dece, nakon što su nedavni podaci pokazali dramatičan pad broja rođenih u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu.
Kina dozvolila parovima da imaju troje dece
Foto: Pixabay
Kina je 2016. ukinula svoju decenijama staru odredbu prema kojoj je parovima bilo dozvoljeno da imaju samo jedno dete i odredila kako mogu imati i dvoje. 
 
Međutim, taj potez nije rezultirao porastom nataliteta jer su troškovi odgoja dece u kineskim gradovima visoki i mnogi građani su odlučili da ostanu na jednom detetu, piše Rojters.
 
Prema popisu stanovništva, koji se radi jednom u deset godina, broj stanovnika u Kini je u poslednjoj deceniji imao najsporiji rast od pedesetih godina prošlog veka.
 
U 2020. fertilitet je iznosio 1,3, odnosno Kineskinje u plodnom razdoblju imale su u proseku 1,3 dece - što su podaci slični onima koje imaju društva koja stare, poput Japana i Italije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.