SZO promenila naziv sojeva korone da se izbegne stigma zemalja iz kojih potiču

Svetska zdravstvena organizacija je donela odluku da verzije virusa korona nazove slovima grčkog alfabeta u pokušaju da pojednostavi izgovor i izbegne stigmatizaciju zemalja koje prijave novi soj.
SZO promenila naziv sojeva korone da se izbegne stigma zemalja iz kojih potiču
Foto: Pixabay
Tako su četiri varijante virusa korona koje je agencija UN smatrala zabrinjavajućima i koje su u javnosti opštepoznate kao britanska, južnoafrička, brazilska i indijska, sada dobile slova Alfa, Beta, Gama, Delta prema redosledu otkrivanja, prenosi Rojters.
 
SZO je otkrila nova imena posle kritika da su imena poput B.1.351, 501I.V2 i 20H / 501I.V2 bila previše složena.
 
Izbor grčkog alfabeta usledio je nakon višemesečnih promišljanja u kojima su stručnjaci razmatrali druge mogućnosti poput grčkih bogova i izmišljenih pseudo-klasičnih imena, prema bakteriologu Marku Palenu koji je bio uključen u razgovore.
 
Istorijski gledano, virusi su se često povezivali sa lokacijama sa kojih se smatra da su nastali, poput ebole koja je dobila ime po istoimenoj kongoanskoj reci.
 
Međutim, ovo može biti štetno za mesta i često netačno, kao što je bio slučaj sa takozvanom pandemijom "španskog gripa" 1918. godine čije je poreklo nepoznato.
 
"Nijedna zemlja ne sme biti stigmatizovana zbog otkrivanja i prijavljivanja varijanti", rekla je epidemiološkinja SZO Marija Van Kerhove.
  • Smoki

    01.06.2021 15:25
    cvrc
    A mos mislit.
    Npr. "To je delta grip"... A odakle je, gde se pojavio? - u Indiji :) i sta ste postigli.
    Dokon pop i jarice krsti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Norveška povećava vojnu pomoć Ukrajini

Norveška će ove godine vojnu pomoć Ukrajini povećati za sedam milijardi kruna (oko 590 miliona evra), na 22 milijarde kruna (1,9 milijardi evra) - najavio je danas premijer Jonas Gar Store.

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.