Saudijska Arabija utišala džamijske zvučnike

Resorno ministarstvo u Saudijskoj Arabiji odlučilo je da ograniči glasnoću zvuka iz džamijskih zvučnika, što je podelilo tamošnju javnost.
Saudijska Arabija utišala džamijske zvučnike
Foto: Pixabay
Prošle nedelje je Ministarstvo za verska pitanja odlučilo da najviša dopuštena glasnoća može biti trećina od maksimalne jačine zvuka zvučnika. Osim toga, korišćenje džamijskih zvučnika će biti moguće samo tokom poziva na molitvu, što ranije nije bio slučaj.
 
Ranije su zvučnici korišćeni tokom reprodukovanja celodnevnih propovedi, a ograničenja su izazvala reakciju javnosti. Kao razlog zašto je ovako odlučeno, ministar za verska pitanja Abdul Latif Šeik je naveo to da je glasnoća uznemiravala decu, ali i starije građane.
 
"Oni koji žele da se pomole, ne moraju da čekaju poziv imama. Oni treba da budu u džamiji pre samog početka molitve", izjavio je resorni ministar za državnu televiziju.
 
Napomenuo je da se molitve i propovedi emituju preko televizije i zaključio da džamijski zvučnici imaju ograničen uticaj. Mnogi Saudijci su pozdravili ograničavanje jačine zvuka. Oni koji su nezadovoljni sada pozivaju da se ograniči glasnoća muzike u ugostiteljskim objektima. Šeik im je odgovorio da su "neprijatelji Saudijske Arabije" i da "podstiču javno mnjenje".
 
Ovo dolazi nakon odluke prestolonaslednika Mohameda bin Salmana da liberalizuje saudijsko društvo, a to se odnosi i na religijska pitanja pa su tako ranije ukinute višedecenijske zabrane posete bioskopima, dopušteno je ženama da voze automobile, kao i da na muzičkim i sportskim manifestacijama istovremeno borave i žene i muškarci.
 
Većina građana je pozdravila liberalizaciju, što i nije iznenađujuće, jer dve trećine od ukupnog stanovništva ima manje od 30 godina, piše Al Džazira.
  • OK_NS

    01.06.2021 15:56
    Detelinara
    Zvona crkve na Detelinari zvone svakih 15 minuta (iskreno zvuk podseća na lupanje u šerpe, toliko o kvalitetu istih). Do sada sam se tešio da smo kao Saudijska Arabija, ali sada vidim da su i oni uznapredovali...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.