Američki vojnici greškom izvršili prepad na bugarsku fabriku suncokretovog ulja

Vlasnik male fabrike suncokretovog ulja u Bugarskoj optužio je američke vojnike da su izvršili prepad na njegov objekat za vreme vojne vežbe NATO-a prošlog meseca.
Američki vojnici greškom izvršili prepad na bugarsku fabriku suncokretovog ulja
Foto: Pixabay
Marin Dimitrov rekao je novinarima da je podneo tužbu protiv odgovornih za incident koji se dogodio 11. maja.
 
"Brzi odgovor 2021" je multinacionalna vežba pod vođstvom američke vojske, koja je održana u Estoniji, Bugarskoj i Rumuniji i u kojoj je učestvovalo više od 7.000 padobranaca iz 10 zemalja NATO-a.
 
Tokom vežbe, pripadnici 173. vazduhoplovne brigade sa sedištem u Italiji, simulirali su zauzimanje i obezbeđivanje napuštene vazduhoplovne baze Češnjegirovo na jugu Bugarske, raščišćavanjem bunkera i drugih struktura, navodi se u saopštenju američke vojske.
 
Američki vojnici su 11. maja ušli i raščistili zgradu pored aerodroma, za koju su mislili da je deo područja za obuku, ali se ispostavilo da su je zauzeli bugarski civili, koji vode privatni posao, navodi se u saopštenju.
 
"Nijedno oružje nije upotrebljeno ni u jednom trenutku tokom akcije", navodi se u saopštenju vojske.
 
Bugarski predsednik Rumen Radev rekao je da je "apsolutno neprihvatljivo da vojne jedinice, bilo da su deo bugarskih ili stranih oružanih snaga, ugrožavaju život i spokoj bugarskih građana".
 
"Vežbe na bugarskoj teritoriji koje uključuju naše saveznike treba da pojačaju osećaj bezbednosti i poverenja u kolektivnu odbranu, umesto da izazivaju napetost među Bugarima", rekao je Radev.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet