U Budimpešti menjaju imena ulica da bi prkosili Kini

Liberalni opozicioni gradonačelnik Budimpešte u četvrtak je najavio da će preimenovati ulice u glavnom gradu Mađarske u blizini mesta gde je planiran kampus kineskog univerziteta.
U Budimpešti menjaju imena ulica da bi prkosili Kini
Foto: Pixabay
Kako je naveo, to će učiniti da bi na taj način odao počast onima čija ljudska prava krši Peking.
 
Jedna ulica će se zvati po Dalaj Lami, duhovnom vođi tibetanskog budizma kojeg Peking smatra opasnim separatistom. Druga će se zvati "Ulica ujgurskih mučenika" prema uglavnom muslimanskoj etničkoj grupi za koju Vašington i ostale prestonice tvrde da je žrtva kineskog genocida. Ime treće ulice je "Ulica slobodnog Hong Konga". Četvrta ulica nosiće ime kineskog katoličkog biskupa koji je u zatvoru.
 
Kina odbacuje optužbe o kršenju ljudskih prava.
 
"Nekoliko mađarskih političara previše naglašava pitanja vezana uz Kinu kako bi privukli pažnju i ugrozili saradnju Mađarske i Kine. Takvo ponašanje je podlo", rekao je Vang Venbin, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova.
 
Preimenovane ulice se nalaze na području gde kineski Univerzitet Fudan namerava da otvori kampus u kojem će nuditi diplomske studije liberalnih umetnosti, medicine, poslovanja i inženjerstva za 6.000 studenata.
 
"Ovaj Fudan projekat doveo bi u pitanje mnoge vrednosti za koje se Mađarska obavezala da će ih poštovati pre 30 godina kada je pao komunizam", izjavio je gradonačelnik Gergelj Karačonj, liberalni opozicioni političar koji sledeće godine planira da se kandiduje protiv Viktora Orbana, mađarskog desničarskog premijera.
 
Liberalni protivnici optužuju Orbana da se priklanja Kini i Rusiji, dok istovremeno ljuti evropske saveznike, narušavajući nezavisnost pravosuđa i slobodu medija.
  • /

    04.06.2021 11:39
    I treba
    Neko da prkosi kini koja ugnjetava slobodu i cini genocid.
    Ako je niko ne bude dirao, postace sve gore i gore.
  • ni čačkalice od njih

    04.06.2021 11:16
    Ispravan stav prema kini. Mađari neće biti u dužničkom ropstvu zbog kineskih kredita sa astronomskim kamatama i nehumanim klauzulama, kao "neke njihove komšije". O (ne)kvaliteru kineske robe i usluga je iluzorno i govoritu.
  • Garavi

    04.06.2021 08:43
    Fata je Fata, al'...
    Znate kako, Fata je Fata, sto rek'o Mujo, al' 300 miliona zelembaca od SAD za anti kinesku propagandu su 300 miliona zelembaca i zavar je da se covek ogrebe, a Kinezi svakako nece obustaviti projekat i eto nama i jareta i para.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.