Grčka još nije ukinula PCR test za decu stariju od pet godina

Krizni štab Grčke trebalo je da zaseda juče i očekivalo se da će biti podignuta granica za decu koja moraju da imaju negativan PCR test za ulazak u zemlju.
Grčka još nije ukinula PCR test za decu stariju od pet godina
Foto: Pixabay
Iako se očekivalo da granica bude podignuta na minimum 10 ili 12 godina, kako je to u najvećem broju zemalja Evropske unije, na takvu odluku će građani Srbije morati da sačekaju još koji dan.
 
Očekivalo se i da negativan antigenski test bude alternativa PCR testu za one koji nisu vakcinisani, jer je znatno jeftiniji.
 
"Njihov sastanak bi trebalo da bude održan sutra, jer su do ponedeljka na snazi stara pravila. Očekujemo da se podigne barem granica za decu ili da se umesto PCR testa uvede negativni antigenski test, to smo tražili jer je PCR test zaista skup", rekao je direktor Jute Aleksandar Seničić.
 
Prema pravilima koja su na snazi, deca starija od pet godina moraju da imaju PCR test. I za starije koji nisu vakcinisani neophodno je da imaju negativni PCR ne stariji od 72 sata. 
 
Za one koji su preležali koronu potrebno je dati na uvid potvrdu da su bolovali od kovida-19 u periodu od dva do devet meseci pre dolaska. To se potvrđuje tadašnjim pozitivnim PCR ili antigentskim testom kojim je virus dijagnostikovan.
 
Za sve koji su vakcinisani bilo kojom vakcinom koja se daje u Srbiji dovoljno je da na granici pokažu digitalni zeleni sertifikat, a bitno je da druga doza mora da bude primljena najmanje 14 dana pre dolaska u Grčku.
  • Ja

    05.06.2021 17:51
    Grcka
    A možda da onda naša država smanji cenu PCR testa, to nema veze sa Grcima
  • Vlada

    05.06.2021 14:46
    Grcka je prilicno prazna za sada. Svesni su i oni da ce turisti ( ne mislim tu na Srbe ) otici na drugu stranu. Hrvatska je npr prilicno olabavila uslove a i cene su nesto povoljnije nego obicno. Treba ocekivati popustanje mera i u Grckoj jer tesko da ce i za ovu sezonu dobiti onoliko love iz EU kao za proslu.
  • Rgghh

    05.06.2021 14:44
    Ja rezervisao grčku (bez avansa) za početak jula. Ostane li ovako, menjam zemlju

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet