Trgovina drogom pojačano prešla u virtuelni prostor

Pandemija korona virusa imala je značajan uticaj na trgovinu narkoticima, pre svega tokom zaključavanja, pokazuje izveštaj o narkoticima za 2020. godinu Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije.
Trgovina drogom pojačano prešla u virtuelni prostor
Foto: Pixabay
Trgovci narkoticima brzo su reagovali na epidemiološko zaključavanje i pojačano "poslove" prebacili na virtuelni prostor.
 
"Savezna kriminalistička služba će narednih godina pojačano da se posveti borbi protiv te vrste trgovine narkoticima", najavio je ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer.
 
Prema izveštaju, u međunarodnoj policijskoj saradnji fokus je bio na državama Zapadnog Balkana, odakle se odvija veliki deo međunarodne trgovine narkoticima.
 
Ministarstvo ističe da je u protekle četiri godine narko kriminal na konstatno visokom nivou sa više od 40.000 prijava godišnje. Prošle godine zabeležen je blagi pad prijavljenih prekršaja, jer je "javni život" bio ograničen zbog epidemijskih mera.
 
Prošle godine je 26.562 prijava zbog kršenja zakona o narkoticima podneto protiv austrijskih državljana i 11.401 protiv stranaca.
 
Udeo "domaćih" osumnjičenih je od 2016. kontinuirano u porastu i dostigao je sada više od 70 odsto. Međutim, udeo stranaca kod težih krivičnih dela u vezi narkotika je na oko 50 odsto, navodi se u izveštaju.
 
Kada je reč o zemljama porekla prekršilaca zakona na prvom mestu je Nemačka, a zatim slede Srbija, Avganistan, Turska, Bosna i Hercegovina, Rumunija, Rusija, Mađarska, Hrvatska, Slovačka.
 
Srpski državljani, međutim, predvode tu listu, kao i prethodne dve godine, kod težih krivičnih dela vezanih za narkotike.
 
"Saradnja sa državama Zapadnog Balkana je ključna u borbi protiv narko-kriminala u Austriji. Naši pripadnici u tim zemljama mogu računati na višedecenijsku tradiciju saradnje", ističe ministar Nehamer.
  • trobojka

    06.06.2021 09:53
    LIderi regiona!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet