Čehinje će uskoro moći da biraju između ženskog i muškog oblika svog prezimena

Donji dom češkog parlamenta izglasao je zakon koji ženama omogućuje da biraju između ženskog i muškog oblika svog prezimena.
Čehinje će uskoro moći da biraju između ženskog i muškog oblika svog prezimena
Foto: Pixabay
Čehinje moraju imati prezime s nastavkom "ova": ako se muškarac, na primer, preziva Novak, onda se ćerka i supruga prezivaju Novakova. 
 
To bi uskoro moglo da se promeni jer je 91 član donjeg doma češkog parlamenta glasao za izmenu, a 33 su bila protiv. Da bi zakon stupio na snagu, mora ga potvrditi gornji dom parlamenta. 
 
Dosad su od obaveznog nastavka "ova" bile izuzete samo Čehinje koje su se udale za stranca ili su pripadnice neke manjinske grupe. 
Proteklih godina mogle su se čuti brojne kritike tog zakona.
 
Bivša ministarka pravosuđa, Helena Valkova, o njemu je govorila kao o "znaku nejednakosti" koji je "apsurdan u današnjem svetu". 
 
U češkom jeziku nastavak "ova" dodaje se i stranim imenima. Tako je nemačka kancelarka Angela Merkel u češkim novinama potpisana kao Angela Merkelova. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet