Belorusija pooštrava kaznenu politiku za učešće na protestima

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko potpisao je zakon kojim se pooštravaju kazne za učešće na demonstracijama koje vlasti nisu dozvolile, i za "ekstremizam", saopštile su danas vlasti u Minsku.
Belorusija pooštrava kaznenu politiku za učešće na protestima
Foto: Pixabay
Novi zakon je stupio na snagu, dok beloruske vlasti nastavljaju sa represijom nad učesnicima prošlogodišnjih protesta koji su izbili zbog reizbora Lukašenka, hapšenjem i prisilnim progonom stotina pristalica opozicije i novinara.
 
Demonstrant, koji je učestvovao na dva neodobrena skupa, sada bi mogao da bude osuđen na kaznu do tri godine zatvora, objavljeno je danas na zvaničnom sajtu pravosuđa. Nove kazne su uvedene i za borbu protiv "ekstremizma".
 
"Učešće" u "ekstremističkim aktivnostima" ili u njihovoj "promociji" biće kažnjavano sa šest godina zatvora, dok je pet godina zatvora predviđeno za "finansiranje" takvih aktivnosti. Nezavisni medij Tut.bi ističe da je definicija "ekstremizma" u tim slučajevima "široka" i ne navodi se tačno o kojim se aktivnostima radi.
 
U Rusiji se "ekstremizam" koristi za progon opozicionih organizacija kao što je organizacija za borbu protiv korupcije Alekseja Navaljnog, ali i za ultranacionalističke grupe i verske pokrete.
 
Novi beloruski zakon takođe predviđa sedam godina zatvora za "nasilje ili pretnje upotrebom nasilja" nad policijom i tri godine zatvora za pružanje "otpora" policiji.
 
Novi član Krivičnog zakonika dodat je i protiv objavljivanja "ličnih" podataka pripadnika policije ili njihovih bližnjih, za šta je predivđeno pet godina zatvora. Opozicija je prošle godine objavljivala identitet policijaca koji su učestvovali u gušenju demonstracija. 
 
Takođe, objavljivanje informacija o Belorusiji na internetu, koje se procene "lažnim", biće kažnjavano sa četiri godine zatvora. Novim zakonom iz maja je zabranjeno novinarima da izveštavaju sa skupova koji su proglašeni "nelegalnim".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet