U Nemačkoj pokušali da podignu granicu za odlazak u penziju, dobili drvlje i kamenje

Savetnici Ministarstva privrede predlažu da se granica za odlazak u penziju u Nemačkoj sa 67 podigne na 68 godina.
U Nemačkoj pokušali da podignu granicu za odlazak u penziju, dobili drvlje i kamenje
Foto: Pixabay
Po tom predlogu osuto je drvlje i kamenje, pa je i sam ministar odbacio ideju. Jer, bliže se izbori, navodi Dojče vele.
 
Zbog golemih troškova sanacije pandemije, ali i zbog odlaska u penziju generacije bejbi-bumera, rođenih krajem pedesetih i početkom šezdesetih, Nemačkoj već od 2025. godine preti "šokantni porast problema u finansiranju zakonski određene penzije", kaže se u analizi stručnjaka koji savetuju nemačku Vladu.
 
Ne samo da je sve manje mladih, nego i život stanovnika ove zemlje postaje sve duži i zato "starosna granica odlaska u penziju dugoročno više neće moći da se odvaja od očekivanog životnog veka". Iluzija je da se mogu izbeći "veća penziona davanja i niže penzije", inače država mora računati na "snažno povećanje subvencija penzionog osiguranja iz državnog budžeta".
 
Ako valja zadržati odnos udela života provedenog u radu i udela provedenog u penziji, onda bi oni koji danas rade, a u penziju idu 2042. ili kasnije - morali da rade do navršenih 68 godina. Inače će sve više novca odlaziti za penzije i sve manje će ga biti na primer za obrazovanje, infrastrukturu i zaštitu klime. Penzije će "potkopati kapacitet našeg socijalnog sistema", kaže predsednik savetničkog veća nemačkog Ministarstva ekonomije, Klaus M. Šmit.
 
Paljba iz svih oružja
 
Ne treba da čudi što je ova vest postala politička bomba tri i po meseca pred izbore za Bundestag: opozicija je odmah ustala, a čelnica stranke Levice Suzane Henig-Velsov predlog naziva "asocijalnim". Iz njene stranke se čuje da će prava penzionera "braniti zubima i noktima".
 
To je ispala i prilika manjem partneru vladajuće koalicije, nemačkim Socijaldemokratama, da smesta odbiju predlog.
 
"Sa mnom neće biti nikakvog povećanja starosne granice za penziju", izjavio je kandidat SPD z kancelara Olaf Šolc. "To ne samo da je pogrešno izračunato, to što se predlaže je i asocijalno. Radujem se raspravi s pravim stručnjacima", kaže Šolc koji u ovoj vladi obnaša dužnost ministra finansija.
 
Napadu na ovu inicijativu se pridružio i njegov stranački kolega, ministar rada Hubertus Hajl saopštenjem da je povećanje starosne granice "pogrešan put". Zakonska penzija je važno obećanje socijalne države. Tu se radi o priznanju za životni doprinos i o sigurnosti u starosti.
 
"Na to svako mora da može da se osloni."
 
I bavarski konzervativci odbijaju ideju
 
Paljbu otvara i bavarska sestrinska stranka hrišćanskih demokrata. Čelnik pokrajinske grupe CSU Aleksander Dobrint kaže da ta stranka "odbija kasniji odlazak u penziju" i umesto toga poziva na "efikasnu reformu privatnih penzijskih osiguranja".
 
Izveštaj stručnjaka je načinjen za Ministarstvo privrede na čijem čelu je demohrišćanin Peter Altmajer. Pripadnici stranke Levice ga pozivaju da "odmah najuri svoje savetnike inače smesta počinje predizborna bitka na temu penzija".
 
Posle čitave bure, Altmajer se javio na Tviteru da i sam odbije predlog svog tima stručnjaka i, usput, podbode koalicione partnere Socijaldemokrate. Altmajer je podsetio da je granica za odlazak u penziju svojevremeno već podignuta na 67 godina "na predlog cenjenog kolege" Franca Minteferinga iz redova Socijaldemokrata.
 
"Granica tu treba i da ostane, to je moje mišljenje godinama", dodao je Altmajer.
 
Očigledno da uoči izbora penzije nipošto nisu tema s kojom bi i demohrišćani hteli da plaše birače. Jer birači su ili današnji penzioneri, ili budući.
  • Seka

    19.06.2021 19:04
    BRAVOO
    Bravo za Svabe !!!
    BRAVOO!!
    Radim u trgovini 35 godina, istrosena sam i nemam vise snage, a treba da rmbacim do 65.
    Sram te bilo Vucicu!!
  • Deki

    09.06.2021 17:01
    Zoran djindjic
    Svabe jos uvek imaju dostojanstvo da se to dogodi ovde svi bi cutali i za jedan sedvic

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet