Albanski parlament glasao za opoziv predsednika države

Albanski parlament glasao je danas za opoziv predsednika Iljira Mete, optuženog da je prekršio Ustav učešćem u kampanji za parlamentarne izbore održane u aprilu, dok je trebalo da bude neutralan.
Albanski parlament glasao za opoziv predsednika države
Foto: Pixabay
Međutim, ta odluka nije konačna i Meta (52) će nastaviti da obavlja predsedničku funkciju do mišljenja Ustavnog suda koji treba da se o tome izjasni u roku od tri meseca.
 
Meta, koji od 2017. obavlja predsedničku dužnost koja je u Albaniji uglavnom protokolarne prirode, tokom predizborne kampanje izneo je optužbe o premijeru Ediju Rami.
 
Predsednik Albanije optužio je premijera za autoritarizam i korupciju, a te optužbe je Rama odbacio. Posle parlamentarnih izbora je osnovana komisija koja je istraživala ponašanje Mete tokom kampanje.
 
Prema izveštaju te komisije, Meta je prekršio 16 članova Ustava tako što se otvoreno angažovao na parlamentarnim izborima održanim 25. aprila i to u korist opozicije. Dodaje se da zbog toga predsednik države mora da bude uklonjen sa te funkcije.
 
Za opoziv je glasalo 104 od 121 poslanika.
 
Kabinet albanskog predsednika odmah je reagovao ocenjujući da je glasanje "neustavno i smešno". Meta je ranije stavio do znanja da namerava da ostane na funkciji predsednika do poslednjeg dana svog mandata, 24. jula 2022. godine.
 
"Meta je izdao misiju predsednika države, ponizio je Ustav i srušio instituciju garanta nacionalnog jedinstva. Zbog toga je izgubio pravo da ostane na funkciji (predsednika)", rekao je Rama pre glasanja u parlamentu.
  • Mirko S

    09.06.2021 20:25
    Tako treba...
    "..Meta je prekršio 16 članova Ustava tako što se otvoreno angažovao na parlamentarnim izborima .. Za opoziv je glasalo 104 od 121 poslanika"
    - I Albanija je postala "pravnija" drzava od nas :((

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet