U svetu manja proizvodnja plastike zbog korone

Godišnja proizvodnja plastike je tokom 2020. godine opala za 0,3 odsto zbog zdravstvene krize, što je tek treći put od Drugog svetskog rata.
U svetu manja proizvodnja plastike zbog korone
Foto: Pixabay
To je saopštilo evropsko udruženje proizvođača plastike (PlasticsEurope).
 
U Evropi gde je 55 miliona tona plastike prošle godine izašlo iz fabrika, taj pad iznosi 5,1 odsto, a još veći je u Francuskoj gde je proizvodnja plastike u 2020. bila manja za 11 odsto, dodaje to udruženje.
 
Udruženje navodi da je u pitanju tek treći pad proizvodnje plastike od Drugog svetskog rata, nakon pada iz 1973. u vreme prvog naftnog šoka i pada iz 2008. godine tokom finansijske krize.
 
Automobilska industrija, koja je obustavila proizvodnju zbog pandemije, doživela je najveći pad potrošnje plastike od 18,1 odsto u Evropi, podaci su udruženja.
 
Na celoj planeti, "sa 367 miliona tona plastike proizvedene 2020. godine u odnosu na 368 miliona plastike iz 2019. godine, ovo je treći globalni pad od posleratnog perioda, nakon pada koji se dogodio 1973. godine u vreme prvog naftnog šoka, i pada iz 2008. tokom finansijske krize", izjavio je agenciji Frans pres generalni direktor udruženja Erik Kine.
 
Međutim, u Kini je nastavljeno povećanje proizvodnje plastike, pa je tako prošle godine zabeležen rast od jedan odsto, dodaje udruženje.
 
Kina, koja je proizvela četvrtinu svetske plastike u 2010. godini, sada isporučuje trećinu nakon što je udvostručila proizvodnju, sa 64 miliona tona u 2010. na 117 miliona tona u prošloj godini.
 
Evropa (27 zemalja EU, Velika Britanija, Norveška i Švajcarska), koja je 2010. proizvela 21 odsto plastike (56 miliona tona), sada proizvodi samo 15 odsto, odnosno 55 miliona tona.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet