Sukob na granici Gaze, raste napetost pred "Marš zastava"

Izraelske snage su se danas sukobile s malom grupom palestinskih demonstranata kod granice pojasa Gaze i ranile jednog Palestinca.
Napetost raste pred planirani marš izraelskih desničara večeras u Jerusalimu, takozvani "Marš zastava", jer postoji opasnost da ponovo izbije sukob sa Palestincima i u Jerusalimu i na Zapadnoj obali, te duž granice s Gazom.
 
Tokom marša ultranacionalisti mašu plavo-belim izraelskim zastavama slaveći osvajanje istočnog Jeruaslima u Šestodnevnom ratu 1967. godine. Izrael je anektirao istočni Jerusalim što međunarodna zajednica nikada nije priznala. Palestinci marš kroz muslimanski kvart u Starom gradu u Jerusalimu smatraju provokacijom i islamski ekstremistički Hamas je pozvao Palestince da mu se suprotstave.
 
Hamas koji vlada Gazom zapretio je ispaljivanjem raketa na Izrael ako se marš održi. Međutim, palestinski izvori su izjavili za izraelske medije da će se Hamas uzdržati od raketiranja i ograničiti se na proteste duž granice, uključujući puštanje balona sa zapaljivim materijalom kako bi se izazvali požari na izraelskim poljima.
 
Tri požara su danas već izbila u tom području, a sumnja se da su ih izazvale eksplozivne naprave bačene iz Gaze.
 
Izraelska vojska je posle upozorenja Hamasa razmestila dodatne baterije sistema za protivraketnu odbranu "Gvozdena kupola".
 
Zamenik portparola UN Farhan Hak apelovao je na sve strane da izbegnu provokacije da bi se učvrstio prekid vatre kojim je okončan nedavni rat u Gazi, u kome je poginulo više od 250 Palestinaca i 13 ljudi u Izraelu.
 
Nova Vlada Izraela, koja je položila zakletvu u nedelju, sinoć je odobrila marš, a policija dozvolila da učesnici prođu kraj Kapije Damask na Starom gradu, ali izraelski mediji navode da povorka neće ući u muslimanski kvart.
 
I 10. maja putanja marša je bila promenjena u poslednjem trenutku, ali su ga Palestinci uprkos tome doživeli kao proslavu kontrole Izraela nad delom grada gde bi oni da osnuju glavni grad svoje buduće države, dok izraelski lideri smatraju čitav Jerusalim svojom večnom prestonicom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.