Srbija na spisku zemalja čiji građani mogu da putuju u EU

Ambasadori zemalja članica Evropske unije (EU) danas su dali saglasnost da Srbija i još nekoliko država budu na spisku zemalja čiji građani mogu da putuju u EU.
Srbija na spisku zemalja čiji građani mogu da putuju u EU
Foto: 021.rs
Ova preporuka stalnih predstavnika država članica EU trebalo bi da bude usvojena u petak, 18. juna, kada i stupa na snagu, prenosi Radio Slobodna Evropa.
 
Iako nije pravno obavezujući instrument, svrstavanjem neke zemlje u epidemiološki bezbedne ukida se potpuna zabrana putovanja u EU za njene državljane.
 
Svaka država članica EU, međutim, individualno može da odluči da od putnika iz tih zemalja traži negativan test ili odlazak u karantin.
 
Tom spisku, pored Srbije, dodate su i Severna Makedonija, Albanija, Liban, SAD, Tajvan, Hongkong i Makao. Na spisku se od ranije nalaze Japan, Australija, Izrael, Novi Zeland, Ruanda, Singapur, Južna Koreja i Tajland.
 
EU na svake dve nedelje raspravlja o epidemiološkoj situaciji u "trećim zemaljama" i  ažurira listu onih država koje se smatraju bezbednim za putovanja.
 
Epidemiološki bezbednom državom smatra se ona koja beleži maksimum 75 slučajeva zaraženih korona virusom na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana.
 
Srbija je skinuta sa te liste u julu prošle godine.
  • mrva

    16.06.2021 17:30
    @Mile

    Misliš, kada smo već ekonomski tigar pa imaju neophodnost da ovde zalaze?
    Ne stoji ti taj reciprocitet, a inatom se malo šta postiže
  • Mile

    16.06.2021 15:16
    A kada će nam dragi englezi početi plaćati 115 evra za srpsku vizu???Dolke ćemo se uvlačiti samo da bi ti sa diplomatskim pasošima uživali???
  • artist

    16.06.2021 12:57
    Ponovo?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Rusija proteruje diplomatu Moldavije

Zvanična Moskva odlučila je da na nedavno proterivanje zaposlenog u ruskoj ambasadi u Moldaviji odgovori uzvratnom merom i protera zaposlenog u ambasadi Moldavije u Moskvi.