AstraZeneka: EU izgubila pravni spor koji je pokrenula zbog kašnjenja isporuke vakcina

Farmaceutska kompanija "AstraZeneka" je saopštila danas da je Evropska unija izgubila pravni spor koji je pokrenula protiv te farmaceutske kompanije zbog kašnjenja u proizvodnji i isporuci vakcina pro
AstraZeneka: EU izgubila pravni spor koji je pokrenula zbog kašnjenja isporuke vakcina
Foto: 021.rs
U saopštenju kompanije se navodi da je Evropska komisija zatražila da "AstraZeneka" isporuči 120 miliona doza vakcina do kraja juna 2021. godine, ali da je sud u Briselu naložio isporuku 80,2 miliona doza do 27. septembra 2021. godine, prenosi agencija AP.
 
Time je, kako je saopšteno, odbijen zahtev EU za isporukom dodatnih količina vakcina do kraja juna.
 
Britansko-švedska kompanija se ranije ugovorom obavezala da će učiniti sve da do kraja juna isporuči 300 miliona doza 27-članom bloku, ali su problemi sa proizvodnjom naveli kompaniju da smanji svoj cilj na 100 miliona vakcina, podseća agencija Rojters.
 
Smanjenje isporuka odložilo je proces vakcinacije u EU u prvom kvartalu ove godine, jer je evropski blok tada računao na "AstraZeneku" kao na najvećeg isporučioca vakcina.
 
"Presudom je takođe priznato da su poteškoće koje je AstraZeneka iskusila u ovoj situaciji bez presedana imale značajnog uticaja na kašnjenje", navodi se u saopštenju kompanije.
 
Kompanija je takođe izrazila nadu u obnavljanje saradnje sa EK u borbi protiv pandemije u Evropi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.