Reakcije zbog predsednika Irana: Traži se istraga protiv Raisija zbog zločina protiv čovečnosti

Organizacija Amnesti internešenel (AI) osudila je izbor Ibrahima Raisija za predsednika Irana i pozvala pokretanje istrage protiv njega zbog "zločina protiv čovečnosti".
"To što je Ibrahim Raisi dospeo na mesto predsednika, umesto da bude istražen zbog zločina protiv čovečnosti zbog ubistava, otmica i mučenja, mračan je podsetnik da u Iranu vlada nekažnjivost", navela je generalna sekretarka AI Anjes Kalamar u pisanoj izjavi.
 
Ta organizacija je, kako se navodi u saopštenju, 2018. godine pokazala je dokaze da je Raisi bio član komisije koja je nasilno otimala i bez odluke suda u tajnosti pogubila hiljade političkih neistomišljenika u zatvorima Evin i Gohardasht u blizini Teherana 1988. godine.
 
Iranske vlasti još uvek sistematski prikrivaju mesta gde se nalaze tela žrtava, a Kalamar je to ocenila zločinom protiv čovečnosti.
 
U saopštenju se dodaje da je on kao ministar pravosuđa Irana učestvovao u progonu više stotina neistomišljenika i aktivista i u kršenju ljudskih prava.
 
Raisi je, kako se navodi, na predsedničko mesto došao "nakon izbornog procesa koji je vođen u izuzetno represivnom okruženju".
 
"Bilo je zabranjeno da se kandiduju žene, pripadnici verskih manjina i kandidati sa suprotnim stavovima", navela je Kalamar i pozvala članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija da preduzmu "konkretne korake za rešavanje krize sistematske nekažnjivosti u Iranu".
  • Nik

    19.06.2021 19:52
    Ovo je neko veliko zlo došlo na vlast u Iranu!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.