EU za to da se smanji britanski filmski i TV sadržaj u Evropi

Evropska unija se sprema da smanji količinu britanskog televizijskog i filmskog sadržaja koji se prikazuje na njenoj teritoriji, radi umanjivanja uticaja britanske "meke moći", piše Gardijan.
EU za to da se smanji britanski filmski i TV sadržaj u Evropi
Foto: Pixabay
Velika Britanija je najveći evropski proizvođač filmskog i televizijskog sadržaja, ali je u internom dokumentu u koji je Gardijan imao uvid njena dominacija ocenjena kao pretnja evropskoj kulturnoj raznolikosti.
 
Brisel ovoga puta cilja na definiciju britanskog programa kao "evropskog dela", prenosi RTS i ukazuje da je, prema dokumentu EU koji je predstavljen dimplomatama, količina britanskog sadržaja posle Bregzita neproporcionalno velika u odnosu na "evropsku televiziju".
 
Prema direktivi audiovizuelnih medijskih servisa EU, većina programa televizijskog sadržaja mora da čini "evropska produkcija".
 
Zbog toga je Evropskoj komisiji naloženo da pokrene studiju uticaja britanskog sadržaja na kulturnu raznolikost EU, što je prvi korak ka umanjivanju privilegija koje britanski televizijski i filmski sadržaj i dalje uživa.
 
Definisanje britanskog sadržaja kao nešto drugo, a ne "evropskog" dovelo bi do gubitka tržišta i pre svega bi pogodilo TV sektor, jer je pretprodaja međunarodnih prava na emitovanje često bila jedan od glavnih izvora finansiranja serija.
  • Ns

    22.06.2021 12:02
    Cccc
    Neznalice i klinci lupaju minuse na komentare. Britanski bbc ima najbolje dokumentarce na svetu,kvalitetni. Za razliku od ostalih imaju dobre filmove i serije. Posle njih idu francuzi,skandinavija,spanija pa italija po filmovima i serijama,mislim da ovo usa pritiska evropu da to uradi
  • Bravo, EU!

    22.06.2021 09:55
    Baš si smešan
    ... a i mora da su ti polupani svi lončići! Menjaj doktora, možda ti neko potrefi lekove!
  • @Program Plus

    22.06.2021 09:55
    Odličan komentar i hvala za podsećanje.
    Noćni program TV ZG je zaista bio vrhunac.
    Čak je i TV NS imao dosta dobar program - TV NS je davala neke serije pre TV BG. Nekad bilo... sada je sve vojvođansko uništeno.

    Britanski TV, filmski i serijski program je vrh vrhova na celom svetu, boljeg nema, pa je bilo kakvo dirigovanje jako jako loše.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet