Statuu Ruzvelta uklanjaju zbog rasizma

Statua Teodora Ruzvelta na ulazu u Američki Prirodnjački muzej biće uklonjena nakon višegodišnjih kritika da simbolizuje kolonijalno potčinjavanje i rasnu diskriminaciju.
Komisija za javni dizajn Njujorka jednoglasno je u ponedeljak izglasala preseljenje statue, koja prikazuje bivšeg predsednika na konju sa američkim domorodcem i Afroamerikancem koji se nalaze uz bok konja, preneo je "Njujork tajms".
 
List je naveo da će statua biti premeštena u određenu kulturnu instituciju koja će biti posvećena Ruzveltovom životu i nasleđu, preneo je AP.
 
Prigovori zbog statue postali su glasniji poslednjih godina, posebno nakon ubistva Džordža Flojda koje je izazvalo talas protesta širom SAD.
 
U junu 2020. muzejski službenici predložili su uklanjanje statue.
 
Muzej je u gradskom vlasništvu, a gradonačelnik Bill de Blazio podržao je uklanjanje "problematične" statue.
  • Konstantin

    26.06.2021 09:21
    Haha koja ironija. Progresivci uklanjaju spomenik osnivača njihove ideologije. Nadajmo se da je njegov rođak Frenklin D Ruzvelt sledeći. A to se naravno neće desiti, pošto je on otac današnje Demokratske stranke.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet