Svešteniku četiri godine zatvora zbog prikrivanja rezultata testa na koronu

Sveštenik Riziab Šihab osuđen je u Indoneziji na još četiri godine zatvora zbog prikrivanja rezultata testa korona virusa.
Svešteniku četiri godine zatvora zbog prikrivanja rezultata testa na koronu
Foto: Pixabay
Tročlano veće Okružnog suda u Istočnoj Džakarti presudilo je da je uticajni sveštenik lagao o svom rezultatu testa na kovid19, piše AP.
 
Šihab je u pritvoru od 13. decembra od kako se suočio sa nizom krivičnih postupaka od povratka iz trogodišnjeg izgnanstva u Saudijskoj Arabiji prošlog novembra.
 
Sudije istog suda 27. maja osudile su ga na osam meseci zbog kršenja zdravstvenih protokola održavanjem verskog okupljanja i venčanja njegove ćerke, kojima je prisustvovalo hiljade pristalica tokom pandemije korona virusa.
 
Takođe je kažnjen sa 1.400 američkih dolara zbog masovnog okupljanja na Zapadnoj Javi.
 
Posle skupova, Šihab je lečen u bolnici u Umi u Bogoru, gradu nadomak Džakarte, ali njegova lečenja su službenici bolnice držali u tajnosti.
 
Optužnica kaže da je lažna izjava da je Šihab zdrav, koja je emitovana na nekoliko novinskih mreža, dovela zajednicu u opasnost, s obzirom da je njegovim događajima prisustvovalo više hiljada ljudi. Direktoru bolnice Andi Tatatu i Šihabovom zetu Hanifu Atlasu sudi se odvojeno kao pomoćnicima u zločinu.
 
Šihab je rekao da je odbacio presudu i da je žrtva političkog progona zbog snažnog protivljenja bivšem hrišćanskom guverneru Džakarte, savezniku predsednika Joka Vidoda, koji je zatvoren pod optužbom za bogohuljenje.
 
Vlada je u decembru zabranila Šihabu da vrši svoje javne aktivnosti jer često krši zakon i izaziva javni nered.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.