Nastavlja se štrajk glađu u zatvoru na Šri Lanki: Pomilovanje podobnika izazvalo revolt zatvorenika

Oko 175 osuđenika na smrt na Šri Lanki nastavili su štrajk glađu drugi dan zaredom, zahtevajući da se njihove kazne preinače u doživotne.
Nastavlja se štrajk glađu u zatvoru na Šri Lanki: Pomilovanje podobnika izazvalo revolt zatvorenika
Foto: Pixabay
Ovo je nastupilo nakon što je predsednik države Gotabaja Radžapraksa pomilovao bivšeg poslanika koji je osuđen za ubistvo vezano za izbore.
 
Portparol zatvora Čandana Ekanajake je rekao da su visoki zvaničnici ministarstva za kazneno-popravne ustanove neposredno razgovarali s dvojicom robijaša, preneo je AP.
 
"Uprkos tome što su obavešteni da su preduzete mere po pitanju njihovih zahteva, zatvorenici nastavljaju sa štrajkom glađu, a danas su odbili i večeru", izjavio je Ekanajake.
 
Iznenađujuće puštanje na slobodu bivšeg poslanika Duminde Silve je izazvalo kritike u javnosti, ali i Komesarijata UN za ljudska prava i američkog ambasadora na Šri Lanki.
 
Za Silvu se veruje da je miljenik vladajuće porodice Radžapaksa sa Šri Lanke, a osuđen je bio na smrtnu kaznu zbog ubistva rivalskog poslanika iz svoje partije na izborima pre 10 godina.
 
Šri Lanka nije obesila zatvorenika još od 1976. godine, iako sudovi povremeno dosuđuju smrtne kazne.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.