VIDEO: Nakon otkrića 750 dečijih grobova - neko pali crkve po Kanadi

Samo prošle nedelje u zapadnoj Kanadi su izgorele četiri katoličke crkve, javlja BBC.
Juče su tako u manje od sat vremena izgorele dve crkve u Britanskoj Kolumbiji, na području na kojem živi autohtono indijansko stanovništvo. Policija je objavila da su crkve potpuno uništene, dodavši kako požare smatraju "sumnjivima".
 
Prošlog ponedeljka izgorele su još dve crkve u istoj provinciji.
 
"Za sada nema uhapšenih ni optuženih, istraga i daje traje", rekao je portparol policije Džejson Bojda. 
 
Što je prethodilo paljenju crkava?
 
Vesti o, prema svemu sudeći, namerno zapaljenim crkvama u Kanadi dolaze nakon šokantnog otkrića. Autohtono pleme prošle nedelje je objavilo otkriće novih 750 neimenovanih grobova na mestu nekadašnjeg internata, čime je razotkriven delić strave koju su prolazila deca autohtonog stanovništva u katoličkim školama za asimilaciju.
 
"Istraživanja smo počeli georadarom 2. juna i do juče smo pronašli 751 neobeležen grob", rekao je čelnik Kadmus Delomre. Reč je o novom otkriću u opštini Marieval na zapadu zemlje, drugom u manje od mesec dana.
 
"To nije masovna grobnica, to su neidentifikovani grobovi", rekao je i objasnio: "Neki su možda i mogli biti identifikovani, ali predstavnici Katoličke crkve uklonili su nadgrobne ploče.
 
To je u Kanadi kriminalni čin.
 
 
Saopštenjem se oglasio i premijer Džastin Trudo rekavši da Kanada mora da izvuče pouke iz svoje prošlosti i krene putem pomirenja.
 
Decu su silovali i zlostavljali
 
Iskopine oko nekadašnje škole u Marievalu počela su krajem maja nakon otkrića ostataka 215 učenika zakopanih na mestu nekadašnjeg internata za decu autohtonog stanovništva Kamlups u Britanskoj Kolumbiji, najzapadnijoj pokrajini Kanade. 
 
Predsednik Federacije suverenih autohtonih nacija Saskačevana, Bobi Kameron, osudio je zločin protiv čovečnosti i agresiju protiv autohtonih naroda.
 
"Jedini zločin koji su oni počinili jeste što su se rodili kao autohtoni stanovnici", rekao je i pozvao Crkvu da sarađuje u istrazi.
 
Kanadska vlada uputila je izvinjenje zbog ovog sistema 2008. godine, a Rimokatolička crkva, koja je vodila većinu škola, nije se izvinila.
  • Brandon

    03.07.2021 15:10
    Sta reci
    Da li je ovo genocid ili se ova rec koristi samo na balkanu???
  • Nemanja

    28.06.2021 13:56
    Zabole normalne ljude za izmišljene kosmičke entitete, njima se gade hulje u odorama i institucije koje ih štite. Ima i kod nas pedofila i sličnih bolesnika koje je crkva zaštitila od zakonskih kazni, pa me ne bi čudilo da se ovaj trend pokrene i ovde.
  • Јое

    27.06.2021 16:50
    Лицемери
    Исти они који су убијали ту децу, сада пале цркве. Не пале они цркве што воле децу и што жале за њима већ због тога што мрзе Бога.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet