Deo Šar planine u Severnoj Makedoniji postao nacionalni park

Parlament Severne Makedonije usvojio je Zakon o proglašenju dela Šar planine za nacionalni park. To je četvrti nacionalni park u ovoj državi, prvi koji je proglašen nakon osamostaljenja.
Deo Šar planine u Severnoj Makedoniji postao nacionalni park
Foto: Pixabay
Proglašavanje dela Šar planine za zaštićeno područje, prema Ministarstvu za životnu sredinu i prostorno planiranje, omogućava uspostavljanje sistema održivog upravljanja područjem koja je riznica biodiverziteta.
 
Na teritoriji budućeg nacionalnog parka postoji oko 200 endemskih biljnih vrsta, 167 vrsta leptira, 12 vrsta vodozemaca, 18 vrsta gmizavaca, 130 vrsta ptica i 45 vrsta sisara – skoro polovina od ukupnog broja vrsta sisara u Severnoj Makedoniji.
 
Ministar za životnu sredinu Naser Nuredini je ocenio da se usvajanjem ovog zakona otvaraju nove mogućnosti za zaštitu prirodnog nasleđa i održivog socio-ekonomskog razvoja tog područja, za uspostavljanje šire prekogranične saradnje, za korišćenje novih finansijskih mogućnosti i za razvoj lokalnih brendova i raznih oblika turizma, kao i jačanje prodajne moći.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet