Evropski sud presudio protiv Mađarske zbog prisiljavanja izbeglica da se vrate u Srbiju

Evropski sud za ljudska prava doneo je danas presudu protiv Mađarske, zbog proterivanja državljana Pakistana koji su u Mađarsku ušli iz Srbije 2016. godine.
Evropski sud presudio protiv Mađarske zbog prisiljavanja izbeglica da se vrate u Srbiju
Foto: Pixabay
Prema objašnjenju presude, sudsko veće je jednoglasno zaključilo da je došlo do kršenja dva člana Evropske konvencije o ljudskim pravima i to člana 4 - zabrana kolektivnog proterivanja stranaca i člana 13 - pravo na efikasan pravni lek.
 
Presuda je doneta na osnovu tužbe pakistanskog državljanina Kurama Šahzada (35).
 
Kako stoji u presudi, on je avgusta 2016. iz Srbije, gde je bio odbijen njegov zahtev za azil, ilegalno ušao na teritoriju Mađarske zajedno sa još 11 drugih migranata, ali ih je ubrzo uhvatila i uhapsila mađarska policija i, bez formalne odluke i uz primenu fizičke sile, prebacila ih na srpsku stranu granične ograde.
 
Sud je posebno utvrdio da je Šahzad bio podvrgnut "kolektivnom proterivanju", jer, kako stoji u presudi, "vlasti nisu ispitale pojedinačnu situaciju nijednog člana grupe i nisu obezbedile istinske i efikasne načine ulaska u Mađarsku, niti su mu obezbedile odgovarajući pravni lek".
 
Utvrđeno je da vlada Mađarske nije dostavila dokaze da je prisustvo ovih ljudi stvorilo smetnju ili rizik za javnu bezbednost u toj zemlji.
 
Prijava je podneta Evropskom sudu za ljudska prava 10. februara 2017, a presudu je donelo veće od sedam sudija. Sud je presudio da će Mađarska platiti podnosiocu predstavke 5.000 evra na ime nematerijalne štete i 5.000 evra na ime troškova i izdataka.
 
Mađarska je 2018. usvojila zakon koji je omogućio automatsko odbacivanje zahteva za azil podnetog u tranzitnim zonama na granici, podseća RSE.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet