Savet bezbednosti UN: Produžiti mehanizam humanitarne pomoći Siriji

Savet bezbednpsti Ujedinjenih nacija (SB UN) jednoglasno je danas odobrio rezoluciju kojom se na šest meseci produžava mehanizam humanitarne prekogranične pomoći Ujedinjenih nacija Siriji.
Savet bezbednosti UN: Produžiti mehanizam humanitarne pomoći Siriji
Foto: Pixabay
Ovo je napredak koji Sjedinjene Države i Rusija vide kao novi početak u svojim odnosima, javlja AFP.
 
Operacija prekogranične pomoći Siriji produžena je nakon što je Rusija u poslednjem trenutku razgovarala sa Sjedinjenim Državama i pristala na kompromis, obezbeđujući isporuku humanitarne pomoći milionima Sirijaca u narednih 12 meseci, objavio je Frans 24.
 
Roditelji mogu da spavaju večeras znajući da će narednih 12 meseci njihova deca dobijati hranu. Humanitarni sporazum koji smo ovde postigli doslovno će spasiti živote", rekla je američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Linda Tomas-Grinfield.
 
Ruska strana taj događaj naziva "istorijskim".
 
"Danas smo svedoci istorijskog trenutka: Rusija i Sjedinjene Američke Države su prvi put uspele ne samo da se dogovore, nego i da dostave zajednički tekst koji su podržale sve naše kolege u Savetu bezbednosti. Nadamo se da će ovakav scenario postati prekretnica od koje će imati koristi ne samo Sirija i bliskoistočni region, nego i ceo svet", rekao je stalni predstavnik Rusije pri SB UN Vasilij Nebenzja.
 
Rezolucija o produžavanju prekogranične isporuke humanitarne pomoći Siriji trebalo bi da postane najvažnija faza u rešavanju krize u Siriji i prevazilaženju njenih posledica, citirao je Sputnjik ruskog diplomatu u UN.
 
Dosadašnji mehanizam pomoći ističe u subotu, a prvi put od 2016. godine Savet bezbednosti UN je bio jedinstven u pogledu Sirije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Letonci pozvani da podrume pretvore u skloništa

Vlasti Letonije, baltičke zemlje koja je susedna Rusiji, pozvale su danas građane da preurede svoje podrume u skloništa od vazdušnih napada, povodom tradicionalnog nacionalnog dana čišćenja.