U Sloveniji danas referendum o zakonu o vodama, aktu na kojem mogu da profitiraju privatnici

Građani Slovenije danas se izjašnjavaju na referendumu o izmeni Zakona o vodama, koji predstavlja test za vladu desničarskog premijera Janeza Janše.
U Sloveniji danas referendum o zakonu o vodama, aktu na kojem mogu da profitiraju privatnici
Foto: Pixabay
Nakon što je Janšina Vlada u martu usvojila predlog novog zakona, a potom i parlamentarna većina, ekološki aktivisti su inicirali referendum u nastojanju da spreče stupanje predloženih izmena na snagu.
 
Aktivisti navode da bi predložene izmene negativno uticale na životnu sredinu i kvalitet vode.
 
Namera Vlade da izmeni Zakon o vodama podstakla je usijanu debatu, a u središtu spora je odredba koja reguliše izgradnju u blizini mora, reka i jezera, naročito hotela, prodavnica i restorana, navodi Asošiejted pres.
 
Protivnici izmena tvrde da bi novi zakon bio u interesu privantnih investitora i da bi ograničio javni pristup vodi i ugrozio njen kvalitet.
 
Referendumsko pitanje glasi: "Da li ste za donošenje Zakona o izmenama i dopunama Zakona o vodama, koji je Skupština usvojila 30. marta 2021. godine?"
 
Da bi zakon bio odbijen, većina birača mora da glasa protiv, pod uslovom da protiv glasa najmanje petina od ukupnog broja glasača, odnosno nešto manje od 340.000 od 1,7 miliona birača sa pravom glasa., navodi agencija STA.
 
Preliminarni rezultati se očekuju večeras.
 
Spor oko izmene Zakona o vodama odražava povećane političke tenzije u Sloveniji, u vreme kada se Janšina vlada suočava sa optužbama da guši demokratske i medijske slobode.
  • Vodolija

    11.07.2021 12:26
    Izvori su prodati strancima
    Mi smo naše bogatstvo izvora pijaće vode prodali strancima.
    Zbog vode će kao jednog od najvažnijih resursa biti sukoba, plašim se i globalnih, ali mi da se ne brinemo. Mi smo ih rasprodali, a ne kao slovenci, da ih brane jer znaju da je voda značajnija od zlata.
    Uzdravlje!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet