Hongkong: Nova hapšenja zbog navodnih priprema terorističkog napada

Policija Hongkonga uhapsila je još pet osoba zbog navodnog planiranja terorističkih aktivnosti u vreme političke tenzije u toj bivšoj britanskoj koloniji zbog uticaja centralnih vlasti u Pekingu.
Hongkong: Nova hapšenja zbog navodnih priprema terorističkog napada
Foto: Pixabay
Četiri muškarca i jedna žena uhapšeni su, po zakonu o nacionalnoj bezbednosti, zbog sumnje da su planirali terorističku zaveru.
 
Prošle nedelje policija je uhapsila devet osoba, među kojima šest srednjoškolaca, optuženih za planiranje proizvodnje i postavljanje eksploziva po gradu, uključujući sudove, tunele preko luka, železničke pruge, čak su, prema navodima policije, planirali i da odlože eksplozive u kante za smeće na ulicama.
 
Policija je tada saopštila da je pronašla hemikalije u improvizovanoj laboratoriji za proizvodnju eksplozivnog triaceton triperoksida ili TATP, koji se široko koristi u bombaškim napadima u Evropi i drugde.
 
Policija je danas navela da su moguća dalja hapšenja u vezi sa slučajem.
 
Politička atmosfera u Hongkongu, bivšoj britanskoj koloniji, znatno se pogoršala posle represije potiv demokratskog pokreta koji je 2019. masovno mobilisao stanovništvo na ulice protestujući zbog uticaja centralnih vlasti u Pekingu.
 
Vlasti su potom usvojile zakon o nacionalnoj bezbednosti u kojem se navodi da samo "patriote" mogu da vladaju u Hongkongu.
 
Zakon, koji predviđa i doživotnu kaznu, bavi se krivičnim delima u vezi sa secesijom, subverzijom, terorizmom, ali zbog nekih neodredjenih formulacija, vlasti ga koriste i za kažnjavanje disidenata.
 
U okviru te kampanje, policija je uhapsila najmanje sedam urednika, rukovodilaca i novinara prodemokratskog lista Epl dejli i zamrzla imovinu tog javnog glasila zbog čega je bio primoran da se zatvori pre više od dve nedelje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.