Od danas u Crnoj Gori i zvanično sklapanje istopolnih partnerstava

Zakon o životnom partnerstvu osoba istog pola u Crnj Gori usvojen 1. jula prošle godine danas stupa na snagu.
Od danas u Crnoj Gori i zvanično sklapanje istopolnih partnerstava
Foto: Pixabay
Međutim, primena će kasniti jer lokalne samouprave kasne sa pripremom dokumentacije za upis sklopljenih partnerstava, javlja Radio slobodna Evropa.
 
"Da li Vi, Dejane*, uzimate ovde prisutnog Nikolasa za svog zakonitog životnog partnera", pitanje je koje bi uskoro Žana Kapa, matičarka iz Budve, trebalo da postavi tom paru.
 
Formalno to će biti moguće kada Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola, usvojen 1. jula prošle godine, a koji predviđa da LGBT osobe mogu da sklapaju istopolnu zajednicu bez mogućnosti usvajanja dece, stupi na snagu.
 
Parovi za sada mogu samo da zakažu termin kod matičara.
 
Dejan i Nikolas iz Belgije u emotivnoj vezi su više od deset godina.
 
Dejan za Radio slobodna Evropa (RSE) kaže da još toliko čeka da Crna Gora usvoji, a potom i dosledno primeni, Zakon o istopolnom partnerstvu. Jedan su od najmanje 20 parova iz Crne Gore koji čekaju da im se omogući da se venčaju.
 
"Bez zakona jesam srećan sa partnerom kojeg imam pored sebe, srećan zbog naše ljubavi, ali nam nedostaje sloboda, propisana Zakonom", kaže Dejan, dodajući da im je najveći problem administracija, odnosno to što nemaju "pravno-imovinsku slobodu".
 
"Konkretno, ukoliko se nekom od nas dvojice bilo šta dogodi, ovaj drugi nema prava da nasledi ništa od onoga što smo zajedno stekli, zajedničkim životom i radom", navodi Dejan.
 
Ima li razlika u proceduri sklapanja braka?
 
Zakonom o istopolnim zajednicama posebno je normirano izdržavanje između partnera, starateljstvo, a detaljno su regulisani i imovinski odnosi.
 
Kada Zakon počne da se primenjuje, Belgijanac Nikolas moći će da dobije i boravišnu dozvolu. Prema aktuelnom Zakonu o strancima, državljanin druge zemlje u Crnoj Gori može boraviti najduže 90 dana u kontinuitetu. Nikolas za sada nema pravni osnov da boravi u Crnoj Gori duže od ovog roka.
 
"Tada dok ne nađe posao, biće osiguran preko mene i smatraćemo se i zvanično porodicom", rekao je Dejan za RSE.
 
Matičarka Žana Kapa očekuje da za dvadesetak dana sklopi prvu istopolnu zajednicu.
 
"Biće mi, priznajem, neobično zbog razlike u proceduri koja nas čeka ali to je deo našeg posla. Videćemo. Za sada mi je normalno kad pomislim, ali videću tog dana kada budem ispred njih i kad budem obavljala zaključenje zajednice", kaže Kapa za Radio slobodna Evropa.
 
Ključne razlike prilikom čina venčanja su u nazivima gde umesto "suprug-supruga" u Registru životnih partnera će pisati "partner-partner", odnosno "partnerka-partnerka".
 
"Zainteresovani će morati i da prilože dokaze o slobodnom bračnom stanju, dokaz da nisu sklapali partnerstvo u drugoj državi. Bilo gde da sada žive moraju nam doneti dokaz o slobodnom partnerstvu", pojasnila je Žana, dodajući da postoji interesovanje više istopolnih parova.
 
Matičari prošli obuku
 
Matičar Danilo Šaranović prošao je obuku kako bi stečeno znanje dopunio onim što ga očekuje pri sklapanju istopolnih zajednica ali i kako da, objašnjava on, "priđe zainteresovanim stranama". Za RSE kaže da je srećan što se LGBT zajednica izborila u konzervativnom društvu za svoje pravo.
 
"Bez obzira na to da li mi matičari privatno podržavamo sklapanje istopolnih brakova ili ne, naša obaveza je da sprovodimo zakone Crne Gore i da u najboljoj mogućoj meri izađemo u susret primeni zagarantovanih ljudskih prava i sloboda", poručuje Šćepanović.
 
Pojašnjava da je razlika između heteroseksualnih brakova i životnog partnerstva u tome što je u Zakonu o braku propisano da je brak zajednica muškarca i žene, a životno partnerstvo između osoba istog pola.
 
"Razlika će biti i u knjizi gde se upisuju. Ona će biti odvojena od ove u koju se sad potpisuju heteroseksualni parovi. Sam tekst koji čitamo pre samog čina venčanja je drugačiji i prilagođen istopolnim brakovima", pojašnjava Šćepanović.
 
Društvo i homoseksualni brakovi
 
Iako su zainteresovane strane spremne za primenu Zakona, to se ne može reći i za crnogorsko društvo.
 
Istraživanje iz januara ove godine koje je sprovela nevladina organizacija Centar za demokratiju i ljudska prava pokazalo je da trećina crnogorskih građana ne želi da živi u istoj državi sa LGBT osobama, dok svaki peti građanin ocenjuje da seksualne manjine nisu ništa bolje od kriminalaca i da ih treba najstrože kažnjavati.
 
Dejan očekuje dodatno negodovanje zajednice kada Zakon počne da se primenjuje, ali ga to ne brine jer, kako kaže, za nijansu će biti bliži jednakosti sa ostatkom društva.
 
"Konačno ću se osećati skoro kao i ostali heteroseksualni pojedinci koji imaju pravo da sklapaju brak i žive u zajednici s onim koga vole. A očekujem reakcije okoline jer se ljudi generalno boje promena i svih novina. A verujem da će sve doći na svoje, pre ili kasnije", zaključuje sagovornik RSE.
 
Zbog bojazni kako će reagovati građani na sklapanje istopolnih zajednica, matičarka Žana Kapa ne zna da li će njihova venčanja biti javna ili ne.
 
"Upravo imajući u vidu raspoloženje građana i potencijalne reakcije, s oprezom ćemo ući u proces. Dok se ne naviknu svi na novu okolnost, verovatno neće biti transparentno. Potreban je oprez", kaže Kapa.
 
I matičar Šćepanović veruje da će biti građana koji će burnije reagovati, negodovati na primenu Zakona i da će biti potrebno vreme da se naviknu na zakonske novine.
  • Лиманац

    16.07.2021 18:40
    @Бојан
    Зашто би мене неко питао кад је прича о том закону код нас завршена? Ено вам га тај закон, скупља прашину у некој ладици. Слава Богу, закон није прошао и то захваљујући Вучићевој интервенцији. У принципу, what a time to be alive!
  • Bojan

    16.07.2021 09:40
    @Лиманац
    Pa dobro, sad znaš koliko će i tebe neko pitati.
  • @dule

    16.07.2021 09:09
    "ne postoji suštinska razlika između poligamije i homoseksualnih brakova"
    Kako tačno? Obrazložite.
    Ja vidim da je razlika kao nebo i zemlja.
    Homoseksualni brakovi, kao i oni hetero su zajednica 2 osobe.

    A poligamija je zajednica više osoba i to tradicionalno u korist samo muškaraca.

    Teško da se iko može složiti i sa onim "licemerno" i "zapadni svet".
    Ne vidim nikakvu razliku između tretmana, poželjnosti, prihvatljivosti poligamnih vanbračnih veza između nas i tamo nekog "zapadnog sveta". Potpuno isto.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet