Kuba: Vlada popustila pred demonstrantima, predsednik krivi vlasti za krizu

Kubanski predsednik pripisao je vlastima te zemlje deo odgovornosti za krizu. Tamošnja vlada je, ipak, odlučila usvoji neke od zahteva demostranata.
Kuba: Vlada popustila pred demonstrantima, predsednik krivi vlasti za krizu
Foto: Pixabay
Kubanska vlada saopštila je danas da privremeno ukida uvozne carine na hranu, lekove i drugu osnovnu robu što je bio jedan od zahteva iznetih tokom višednevnih protesta, piše Politika.
 
Građani su između ostalog protestovali i zbog ograničenja građanskih sloboda i širenja epidemije korona virusa, prenosi Rojters.
 
Premijer Manuel Marero rekao je da će vlada od ponedeljka ukinuti restrikcije na uvoz hrane i lekova i ta mera će biti na snazi do kraja godine.
 
Kubanski predsednik pripisao vlastima te zemlje deo odgovornosti za krizu
 
Kubanski predsednik Migel Dias-Kanel, kako navodi Beta, pripisao je vladi te zemlje deo odgovornosti za nestašicu i ekonomsku krizu zbog kojih su izbile velike demonstracije, i pozvao Kubance da ne reaguju nasilno.
 
 
Dias-Kanel, koji je ranije za proteste krivio SAD, u televizijskom obraćanju prvi put je kritički govorio o kubanskim vlastima.
 
U demonstracijama, najvećim na Kubi u poslednjih nekoliko decenija, hiljade ljudi je u nedelju izašlo na ulice da izrazi nezadovoljstvo zbog nestašica hrane i drugih potrepština, porasta cena i prekida struje, a neki su pozivali na promenu vlade.
 
Policija je uhapsila više desetina demonstranata, a u saopštenju je optužila učesnike protesta da su demolirali kuće, izazivali požare i rušili vodove za struju. Oni se takođe optužuju da su napadali policiju i civile noževima, kamenjem i drugim predmetima.
 
"Moramo da izvučemo pouku iz nemira. Takođe moramo da obavimo kritičku analizu svojih problema kako bismo delovali, prevazišli ih i izbegli da se ponove”, rekao je predsednik.
 
On je ranije optužio američku vladu da vodi politiku "ekonomskog gušenja da bi izazvala socijalne nemire na ostrvu”.
 
"Šta oni traže? Da izazovu socijalne nerede, da izazovu nerazumevanja među Kubancima ali takođe i čuvenu promenu režima”, izjavio je kubanski predsednik.
  • Fidel

    15.07.2021 19:46
    Fuj
    Evo ih, 60 godina uništavaju Kubu sankcijama, izgleda da će uspeti da im nametnu kapitalizam.
  • Megido

    15.07.2021 10:56
    kuba truba
    To je samo jasan dokaz da kad čovek vlada nad drugim ljudima, njima sledi propast, a ne blagostanje i željeni prosperitet.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet