Kina će dozvoliti i drugo dete?

Zbog bojazni da demografska tempirana bomba otkucava i da zemlji preti ubrzano starenje stanovništva, koje u budućnosti neće imati podršku adekvatno brojne mlade generacije, Kina razmatra ublažavanje politike jednog deteta, koja je u ovoj zemlji na snazi već 30 godina

Zbog bojazni da demografska tempirana bomba otkucava i da zemlji preti ubrzano starenje stanovništva, koje u budućnosti neće imati podršku adekvatno brojne mlade generacije, Kina razmatra ublažavanje politike jednog deteta, koja je u ovoj zemlji na snazi već 30 godina.

Najbogatija i najmnogoljudnija kineska provincija Guangdong, na istoku zemlje, već je podnela zahtev da joj se ublažavanje nepopularne politike odobri, najpre tako što bi drugo dete bilo dopušteno porodicama u kojima je bar jedan od roditelja jedinac, a predsednik komisije za stanovništvo ove pokrajine Džang Feng kaže da veruje da "vlada može da ublaži ovu politiku, najpre u vidu pilot-projekata u izvesnim provincijama i gradovima". Rađanje drugog deteta se, pritom, ne bi aktivno ohrabrivalo, a s obzirom na narasle troškove podizanja potomstva kineski zvaničnici veruju da već i iz ekonomskih razloga ne bi postalo masovna pojava.

Iz politike jednog deteta prema važećim zakonima su izuzete samo porodice u kojima su oba roditelja jedinci, porodice koje pripadaju etničkim manjinama i seoske porodice čije je prvo dete ženskog pola. Zbog želje za muškim potomstvom, politika jednog deteta - koja je sprovođena rigidno, uz stroge kazne i konfiskovanje imovine - ozbiljno je poremetila i ravnotežu polova, tako da mnogi mladi Kinezi ne mogu da nađu supruge. Ova politika je, sem toga i sve nepopularnija među stanovništvom koje želi da uživa plodove naraslog prosperiteta svoje zemlje, tako da su u novije vreme učestale demonstracije i napadi na timove za kontrolu nataliteta.

  • idem u kinu

    18.07.2011 11:32
    idem u kinu
    neki dan sam procitao da je prosecna plata u kini 300 dolara, a u vecim centrima Sangaj, Peking prosek je 500 USD. idem da emigriram tamo, belac sam, dozvoljavaju drugo dete a ovde radim za 300 EUR

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.