SZO: Velika verovatnoća za nove opasnije sojeve virusa

Stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije (SZO) upozorili su danas da "postoji velika verovatnoća" pojave novih sojeva korona virusa, "moguće i opasnijih".
SZO: Velika verovatnoća za nove opasnije sojeve virusa
Foto: 021.rs
"Pandemija je daleko od završene", navodi se u saopštenju tima stručnjaka iz Vanrednog odbora koji savetuju generalnog direktora SZO.
 
Postoji velika verovatnoća pojave i širenja novih, zabrinjavajućih sojeva i moguće opasnijih i još težih za kontrolisanje od onih koje je registrovala ta UN agencija, dodaje se u njihovom upozorenju.
 
Navodi se i da su novi trendovi zabrinjavajući. "Osamnaest meseci posle objave međunarodne zdravstvene hitne situacije mi i dalje jurimo za virusom, a on nastavlja da juri za nama", rekao je predsednik odbora, Francuz Didje Usen, na konferenciji za novinare.
 
Za sada SZO je registrovala četiri soja koja se smatraju zabrinjavajućim, alfa, beta, gama i delta. Delta soj, prvo registrovan u Indiji, se ubrzano širi svetom i ponovo izaziva jačanje pandemije. Mnogo zarazniji od drugih, ovaj soj se pokazao i otporniji na vakcine mada one i dalje štite od najtežih oblika kovida-19 i smrtnih slučajeva.
 
Profesor Usen je rekao da odbor ima dve glavne preporuke: zalagati se za pravedniji pristup vakcinama i ne preduzimati inicijative koje su slabo naučno opravdane, kao što je predlog za davanje treće doze antikovid vakcine.
 
Treću dozu vakcine preporučila je grupa Fajzer/Biontek.
 
"Treba nastaviti sa neumornim zalaganjem za ravnopravan pristup vakcinama, za ravnopravnu raspodelu vakcina u svetu i podsticati podelu vakcina, lokalnu proizvodnju, oslobađanje od prava na intelektualnu svojinu. Treba raditi na transferu tehnologije, jačanje kapacitete proizvodnje i naravno potrebnom finansiranju za sprovođenje svih tih aktivnosti", rekao je profesor Usen.
 
SZO, nevladine organizacije i pogođene zemlje mesecima osuđuju nejednakost u raspodeli vakcina u svetu.
 
Dok SAD i EU očekuju da će već narednih nedelja biti vakcinisan veći deo njihovog stanovništva, neke najsiromašnije zemlje uspele su da vakcinišu tek jedan odsto.
  • Tamara.

    16.07.2021 07:53
    Djuri.
    Virusa preko leta nema zbog temp i UV indeksa,ali je covid veoma čudan virus.

    Jeste da mi vakcinama pravimo imunološki pritisak na virus da mutira.
  • GBH

    16.07.2021 07:12
    Laž!
  • Milan Antonijević.

    16.07.2021 05:13
    Teško da su ti sojevi smrtonosniji od prve varijante virusa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet