Žena od 96 godina pred sudom za maloletnike zbog nacističkih zločina

Žena (96) optužena za nacističke zločine tokom Drugog svetskog rata, pojaviće se pred sudom za maloletnike jer je u vreme zločina imala 18 godina.
Žena od 96 godina pred sudom za maloletnike zbog nacističkih zločina
Foto: Pixabay
Irmgard Furhner se tereti da je pomogla u ubistvu 11.430 zatvorenika u koncentracionom logoru Štuthof tokom Drugog svetskog rata, preneo je "Miror".
 
U to vreme je radila kao sekretarica kampa kod komandira Pola-Vernera Hopea.
 
Furhner sada živi u staračkom domu u Kvikbornu, u blizini Hamburga, ali će morati da se pojavi pred sudom za maloletnike u regionalnom sudu u tom gradu 30. septembra.
 
Prema optužnici, "kao daktilografkinja komandanta koncentracionog logora, ona se sumnjiči da je pomagala glavnokomadujućima u ubistvu zatvorenika u periodu između 1943. i 1945. godine".
 
Nacisti su ubili oko 65.000 ljudi u Štuthofu i njegovim podkampovima blizu Gdanjska u Poljskoj, dok nije ušla sovjetska Crvena armija i oslobodila zatvorenike u maju 1945. godine.
 
Žrtve, uključujući Jevreje, Poljake i ostale ratne zatvorenike, bile su trovane i bacane u gasne komore, streljane ili su dobijale smrtonosne injekcije. Mnogi su umrli od bolesti i gladi.
 
Radeći u logoru, Furhner, čije je devojačko ime Dirksen, upoznala je muža, člana SS divizije Hajnca Furhnera, navodi britanski list.
  • Nikola Radovanovic

    19.07.2021 14:59
    Nevaljalica mala
    Sad nema izlazaka u disko narednih godinu dana.
  • Neko

    19.07.2021 14:39
    Zezaju narod
    Znale su švabe gde je ona a i mnogi drugi nacisti odmah posle rata. Jer su dobijali državnu penziju. Ponekog ovako spomenu, i sprdaju se sa međunarodnim zakonom i sa žrtvama iz rata. Jer im se može tako.
  • Mile rent-a mozak

    18.07.2021 11:32
    Koji je ovo već slučaj hapšenja nacista, ubica u 95 godina života? A prost čovek se pita, kako je posle svega mogao(la) mirno da spava? Šta ti je savest!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Rusija proteruje diplomatu Moldavije

Zvanična Moskva odlučila je da na nedavno proterivanje zaposlenog u ruskoj ambasadi u Moldaviji odgovori uzvratnom merom i protera zaposlenog u ambasadi Moldavije u Moskvi.