Kineski učenici neće moći u školu ako cela porodica nije vakcinisana

Učenicima neće biti dozvoljeno da se vrate u škole u septembru ukoliko se cele njihove porodice ne vakcinišu, rekle su lokalne vlade u Kini.
Kineski učenici neće moći u školu ako cela porodica nije vakcinisana
Foto: Pixabay
Nekoliko gradova je takođe reklo da je ljudima potrebno vakcinisanje da bi ušli na javna mesta kao što su bolnice i supermarketi.
 
Povod za ovu odluku je razlog da se u Kini nadaju da će na ovaj način postići nacionalni cilj vakcinacije koji iznosi 64 odsto stanovništva do kraja godine, piše BBC, a prenosi Euronews Srbija.
 
"Oni koji još nisu vakcinisani trebalo bi da požure i dobiju vakcinu, kako bi izbegli da ugroze povratak svoje dece u školu", piše u obaveštenju koje je grad Bejlu, u provinciji Guangsi, objavio ranije ove nedelje.
 
Lokalne vlasti u drugim provincijama, uključujući i Jiangki i Henan, izdale su slične direktive rekavši da će samo učenici čije su porodice vakcinisane moći da pohađaju jesenji semestar. 
 
U severnoj provinciji Hebei Pingkiang učenici uzrasta od 12 do 17 godina neće moći da se vrate u školske klupe ukoliko nisu u potpunosti vakcinisani. Međutim, nije precizirano šta će biti sa mlađim učenicima.
 
U međuvremenu, u provinciji Shanki navodi se da nevakcinisanima neće biti dozvoljeno da posećuju hotele, restorane i mesta za zabavu.
 
Ove mere su izazvale reakcije na društvenim mrežama gde su ih njihovi korisnici ocenili kao nepravednim.
 
"Najpre su rekli da su vakcine stvar izbora, a sada se ispostavilo da su ipak obavezne", pišu korisnici interneta.
 
Inače, ovim potezima, Kina se pridružila nacijama kao što su Francuska i Grčka, koje su vakcinaciju učinile obaveznom u nekim sektorima.
  • Normalan

    18.07.2021 13:42
    Nasi ,,prijatelji"...
  • Alice Cooper

    18.07.2021 12:57
    School's Out forever
    Pa ko ne bi bio srećan da mu zabrane da ide u školu!?
  • samo kazem

    18.07.2021 12:41
    Napomena
    Kineski gradjani su vec primili preko 1.41 milijardu doza vakcina (podaci od 16.07.). Jedino nedovoljna brzina vakcinacije moze da ugrozi cilj da do kraja godine bude vakcinisano preko 70% stanovnika, sto bi iznosilo preko 2 milijarde doza.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet