Učiteljica koja je 2020. dobila otkaz imenovana za v. d. direktorke škole

Učiteljica Rada Višnjić, koja je zbog zloupotrebe dece ranije dobila otkaz, narednih šest meseci biće vršilac dužnosti direktora Osnovne škole "Jugoslavija" u Baru, objavio je portal Bar.
Učiteljica koja je 2020. dobila otkaz imenovana za v. d. direktorke škole
Foto: Pixabay
Rešenje o imenovanju Rade Višnjić potpisala je ministarka prosvete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić.
 
Protiv Rade Višnjić je u januaru 2020. godine pokrenut disciplinski postupak nakon što je učenicima na času zadala da crtaju trobojku. Tada je dobila uslovni otkaz. Fotografija učenika koji u rukama drže iscrtane trobojke objavljena je na Fejsbuku.
 
U jesen prošle godine je, nakon što je preko vajber grupe pozivala učenike na moleban u Hram svetog Jovana Vladimira u Baru, dobila otkaz.
 
Ovim su samo nastavljene smene direktora u crnogorskim školama. Pre dva dana je smenjena direktorka podgoričke gimnazije a na njeno mesto je postavljena supruga visokog funkcionera vladajućeg Demokratskog fronta (DF) Jovana Vučurovića, inače profesorka u toj školi.
 
Razrešena direktorka Zoja Lalević Bojanić je najavila da će podneti tužbu sudu.
 
Na osnovu novousvojenog Zakona, svi direktori i pomoćnici direktora crnogorskih škola i vrtića trebalo je da budu smenjeni i na njihovo mesto izabrani novi do 5. jula.
 
Nova parlamentarna većina donela je izmene Zakona o opštem obrazovanju koje predviđaju smenu oko 400 direktora i njihovih pomoćnika i postavljanje novih.
 
U Crnoj Gori, prema zvaničnim podacima, ima 162 osnovne škole, 50 srednjih i 21 predškolska ustanova. Direktore bira ministar prosvete.
 
Ministarka prosvete Vesna Bratić je kazala da su izmene zakona donete jer je deo direktora postavljen za vreme prethodne vlasti "zloupotrebio obrazovne ustanove u političke svrhe". Ona nije ponudila dokaze za takve tvrdnje.
 
Opozicija tvrdi da je reč o čistom političkom revanšizmu kao i da nova vlast planira da u prosveti postavi ljude bliske Srpskoj pravoslavnoj crkvi, kojoj je bliska ministarka Bratić.
  • Ilija

    19.07.2021 16:27
    Jos jedan autogol ministarke Bratic koji ide u prilog opoziciji DPS jer ovakvo sprdanje sa prosvetom vide svi gradjani Crne Gore.
  • Mastodont

    19.07.2021 15:28
    Plemeski lizači kašika navalili u škole, kad već nisu išli kad je trebalo...
  • Joe

    19.07.2021 14:52
    Лепо
    Лепа вест. Има наде.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet