Haiti dobio novog premijera

Vlada Haitija u utorak je formalno imenovala Arijela Enrija za premijera, gotovo dve nedelje nakon ubistva predsednika Žovenela Moiza.
On je preuzeo ulogu de-facto čelnika ove siromašne države na svečanosti u prestonici Port-o-Prensu, a svoj inauguralni govor počeo je minutom ćutanja za ubijenog predsednika.
 
Haiti je zahvaćen bezakonjem koje podstiče nasilne bande, a Arijel Enri je rekao da želi da stvori uslove da što više ljudi glasa na izborima, trenutno predviđenim za septembar.
 
"Vreme je za jedinstvo i stabilnost", rekao je Enri.
 
Dosadašnji premijer Klod Džozef je rekao da Enrijeovo imenovanje treba da olakša izbore koji su poslednji put održani 2016. Takođe je upozorio na teške zadatke koji mu predstoje.
 
"Nasleđujete vanredno stanje obeleženo odsustvom predsednika koji bi vam služio kao štit, političku krizu bez presedana u istoriji zemlje, galopirajuću nesigurnost i turobnu i neizvesnu privrednu situaciju", rekao je Džozef.
 
I Enri i Džozef su istakli da vlada mora da vrati red i bezbednost te radi na snaženju privrede narušene kriminalom i pandemijom korona virusa.
 
Svečano imenovanje u utorak održalo se dok je počinjalo zvanično odavanje počasti Moizu kog je usred noći 7. jula ubila grupa stranih, uvežbanih ubica, većinom plaćenika iz Kolumbije.
 
Enrija, 71-godišnjeg neurohirurga, predsednik Moiz je dva dana pre ubistva imenovao za premijera, ali zbog događaja nije do sada položio zakletvu.
 
Džozef, koji je vodio Haiti kao premijer od ubistva predsednika, složio se da odstupi s dužnosti i preda vlast Enriju kog je podržala međunarodna zajednica.

Teme

Haiti

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet