Norveška obeležava deset godina od Brejvikovog napada i ubistva 77 osoba

U Norveškoj se obeležava deset godina od napada ekstremiste Andersa Brejvika u kojem je ubijeno 77 osoba, što je najteži čin nasilja u toj zemlji od Drugog svetskog rata.
Brejvik je 22. jula 2011. godine aktivirao bombu skrivenu u automobilu ispred kancelarije premijera u Oslu, a od eksplozije je poginulo osam osoba, nakon čega se odvezao na ostrvo Utoja i u kampu omladine Laburističke partije ubio 69 ljudi.
 
Ceremonija će se održati ispred nekadašnje kancelarije premijera, koja je prazna od napada usled nesuglasica o načinu obnove. Prisustvovaće premijer Erna Solberg, preživeli i porodica žrtava napada.
 
Nakon ceremonije biće održana služba u katedrali u Oslu, tokom koje će govoriti generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, koji je u vreme napada bio premijer i lider Laburističke partije.
 
Posle verske službe, oglasiće se zvona u crkvama širom Norveške u trajanju od pet minuta.
 
Kasnije će na ostrvu Utoja biti odata počast za 69 žrtava Brejvikovog ubilačkog pohoda. U večernjim časovima na ceremoniji u Oslu govoriće kralj Harald.
 
Brejvik (42) služi zatvorsku kaznu u trajanju od 21 godine, koja može biti produžena na neodređeno vreme ukoliko bude utvrđeno da on i dalje predstavlja opasnost po društvo.
  • Autoš

    22.07.2021 11:28
    10 godina ne mogu da se usaglase kako da se kancelarija obnovi. Samo u Srbiji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet