Vlada Crne Gore ograničava cene hleba, deli socijalne bonove i ulje

Vlada Crne Gore planira da ograniči cene hleba, raspodeli ulje za oko 25 hiljada domaćinstava i obezbedi socijalne bonove kako bi pomogla najsiromašnijima.
Vlada Crne Gore ograničava cene hleba, deli socijalne bonove i ulje
Foto: Pixabay
Vlada bi danas, na predlog Ministarstva ekonomskog razvoja, trebalo da ograniči maksimalne maloprodajne cene pšeničnog belog hleba.
 
Maksimalna maloprodajna cena pšeničnog belog hleba, težine od 500 do 600 grama, prema tom predlogu, iznosiće 50 centi. Za hleb od 300 grama do 400 grama maksimalna cena biće 40 centi.
 
Prema najavama biće podeljeno i 70 hiljada litara ulja za 25 hiljada domaćinstava.
 
U crnogorskim maloprodajama u poslednjih godinu dana porasle su cene hleba, brašna, ulja, šećera, mesa, jaja, mleka i to je, kako procenjuju analitičari, posledica rasta svetske potražnje, kao i smanjenja proizvodnje suncokreta, žitarica i soje, što je izazvala pandemija korona virusa.
 
Vlada Crne Gore odlučila je da 70 hiljada litara ulja, koje je nabavljeno iz uvoza, istovremeno sa pšenicom, upiše kao državnu imovinu i podeli socijalno najugroženijim kategorijama stanovništva.
 
"Pored programa socijalnog bona, koji je ranije najavilo Ministarstva finansija i socijalnog staranja, ovo je još jedna mera socijalnog karaktera koju smo odlučili da primereno implementiramo u cilju održavanja stabilnosti potrošačke moći", rekli su iz ovog resora, najavljujući mere za "smirivanje" tržišta.

Socijalni bon je namenjen građanima u stanju socijalne potrebe koji će u vrednosti od 30, 50 i 100 evra moći da kupe robu u toj vrednosti, u marketu koji bude izabran na javnom pozivu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet