BiH: Za negiranje genocida kazna i do pet godina zatvora

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nametnuo je zakon kojim se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, a onima koji to čine može biti izrečena zatvorska kazna u trajanju do pet godina.
BiH: Za negiranje genocida kazna i do pet godina zatvora
Foto: 021.rs
Dopune Zakona o Krivičnom zakonu BiH, kojima se zabranjuje negiranje i kažnjavanje genocida, stupaju na snagu odmah na privremenoj osnovi, sve dok ga Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine ne usvoji u istom obliku, bez izmena i dodatnih uslova.
 
Incko je nametnuo zakon o zabrani negiranja genocida samo nekoliko dana pre isteka mandata, a odluka će odmah biti objavljena na službenoj veb stranici OHR-a i u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine.
 
Prema izmenama Krivičnog zakona, predviđena je zatvorska kazna od šest meseci do pet godina za sve one koji javno negiraju genocid i pokušavaju opravdati ratne zločine.
 
"Ko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovečnosti ili ratni zločin, utvrđen pravosnažnom presudom u skladu s Poveljom Međunarodnog vojnog suda, pridruženom uz Londonski sporazum od 8. avgusta 1945. godine, Haškog tribunala ili Suda u BiH kazniće se kaznom zatvora od šest meseci do pet godina", navedeno je u Inckovoj odluci.
 
Od tri meseca do tri godine zatvora biće kažnjeni svi oni koji javno podstiču na nasilje ili mržnju usmerenu protiv grupe osoba ili člana određene grupe, s obzirom na rasu, boju kože, veroispovest, poreklo ili nacionalnu ili etničku pripadnost.
 
U odluci visokog predstavnika predviđena je zatvorska kazna od tri godine i za one koju dodeljuju priznanja, nagrade ili odlikovanja osobama koje su pravosnažno osuđene za ratne zločine.
 
Ranije je Incko zatražio od vlasti RS da ponište odluke o dodeli odlikovanja bivšim visokim zvaničnicima ovog entiteta Radovanu Karadžiću, Biljani Plavšič i pokojnom Momčilu Krajišniku, koji su presudama Haškog tribunala osuđeni za ratne zločine u BiH, a vlasti RS su odbacile takav zahtev visokog predstavnika.
 
U saopštenju OHR-a se navodi da je Incko doneo odluku koristeći se ovlašćenjima iz Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma, prema kojima je visoki predstavnik "konačni autoritet u BiH" u pogledu Sporazuma o civilnom sprovođenju Mirovnog ugovora i posebno s obzirom na odredbu prema kojoj "pruža pomoć, kada to oceni neophodnim, u pronalaženju rešenja za sve probleme koji se pojave u vezi sa civilnim sprovođenjem Dejtonskog sporazuma".
 
Incko je odluku doneo pozivajući se na "bonska ovlašćenja", koja je  visokom predstavniku dodelio Savet za primenu mira u BiH u decembru 1997. godine.
  • Jelena

    24.07.2021 13:45
    Isuse!
    Pa toliku kaznu nema nijedno zakonodavstvo za negiranje holokasta. Ovo je sprdnja sa nevinim zrtvama sa svih strana.
  • Veverac

    23.07.2021 19:40
    Visoki predstavnik za - pih
    BiH je država. Kraj vica.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Aprilski sneg pao u BiH i Hrvatskoj

U delovima Bosne i Hercegovine danas je počeo da pada sneg, a među prvima su se zabelili Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Bosanska Krupa.

U Hrvatskoj počela predizborna tišina

U Hrvatskoj je u ponoć stupila na snagu predizborna tišina uoči parlamentarnih izbora u sredu, 17. aprila, a trajaće do zatvaranja birališta u 19 časova.