Meksiko zakopava arheološko nalazište zbog kovida

Troškovi vezani za obuzdavanje pandemije virusa korona naterali su meksičke arheologe ponovo da zakopaju neobično nalazište u kome su kombinovani kolonijalna i pretkolumbovska era.
Nacionalni Institut za antropologiju i istoriju objavio je 2019. da je pronađen tunel za kontrolu poplava u predgrađu Meksiko Sitija koji je imao tehnike španske konstrukcije ali i uklesane astečke simbole.
 
Institut je planirao da napravi izložbu tog čudnog tunela koji je kako izgleda izgrađen početkom 1600-ih. On je zamenio raniji kontrolni sistem za poplave Asteka, izgrađen 1400-tih da zaštiti Meksiko Siti. Kada su Španci osvojili glavni grad Asteka 1521, oni su nepromišljeno uništili delove tog sistema iz pretkolumbovske ere.
 
Institut je juče saopštio da će arheolozi samo ponovo pokriti nalazište sa zemljom u nadi da će jednog dana imati dovoljno novca da od njega naprave izložbu.
 
"Mora se imati u vidu da je svetska zdravstvena vanredna situacija kovida19 primorala sve nivoe vlade da prioritet za dodelu novca stave na zdravlje stanovništva. Zbog toga arheološki projekat morao da bude odložen", saopštio je institut.
 
Meksiko je morao da proširi svoj neadekvatan bolnički sistem i kupi vakcine i lekove da se bori sa pandemijom od koje je, prema potvrđenim testovima umrlo 237.626 ljudi. Pošto zemlja nije želela da kupi velike količine testova mnogi ljudi su umrli bez testiranja i stvarni broj umrlih je, kako se veruje, oko 360.000.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.