Antivakcinaši u Poljskoj počeli da napadaju centre za vakcinaciju

Dvojica protivnika vakcinacije protiv kovida19 uhapšena su u Poljskoj kada su sa grupom demonstranata silom pokušali da upadnu u centar za vakcinaciju.
Antivakcinaši u Poljskoj počeli da napadaju centre za vakcinaciju
Foto: 021.rs
U tuči sa osobljem i obezbeđenjem u centru dvoje ljudi je lakše povređeno u nedelju, saopštila je poljska policija.
 
"Dobili smo poziv da u zgradu centra za vakcinaciju pokušava da prodre grupa ljudi. Došlo je do tuče osoblja centra sa tim ljudima. Za dve osobe sa lakšim povredama pozvali smo hitnu pomoć. Popodne se grupa demonstranta razišla. Dvojicu smo uhapsili", kažu policijski zvaničnici.
 
Demonstracije ispred centra za vakcinaciju organizovala je grupa Poljske žute košulje koja se hvali da se bori za slobodu za sve, ali uglavnom organizuje antivakcinaške manifestacije, recimo piknike protiv vakcina.
 
"Sloboda na zastavama, usta puna psovki i pesnica protiv drugog čoveka. Tako danas izgleda antivakcinaški pokret? Tu nema s kim da se diskutuje. To treba osuditi. Hvala policiji za intervenciju", poručio je na Tviteru poljski ministar zdravlja Adam Njeđelski.
 
Ministar Njeđelski upozorio je krajem prošle sedmice da delta soj u Poljskoj polako istiskuje ostale i da Poljska može da očekuje četvrti talas pandemije kovida19 već krajem leta, u drugoj polovini avgusta.
 
Najcrnji scenario govori ponovo o 10 do 15 hiljada novozaraženih dnevno a poljska vlada iz dana u dan apeluje na Poljake da se što pre vakcinišu, s tim da razmatraju i mogućnost da vakcinacija bude obavezna.
 
Tesna većina od 53,7 odsto Poljaka smatra, prema najnovijoj anketi za portal VirtualnaPolska, da bi oni koji bez razloga odbijaju vakcine trebalo da budu kažnjeni i nekim restrikcijama ali manje od većine, 40 odsto smatra da nevakcinisanima treba zabraniti ulazak u restorane i kafiće, dok 58 odsto smatra da takve zabrane ne bi smele da se uvode za ulazak u tržne centre.
 
Dve trećine Poljaka u toj anketi protiv toga je da vozom smeju da putuju samo vakcinisani, dok bi 30 odsto Poljaka podržalo takvu zabranu.
 
U Poljskoj je do sada sa obe doze ili jednom prema uputstvu proizvođača protiv kovida19 vakcinisano 44,6 odsto stanovništva.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Izrael napao Iran

Izrael je rano jutros napao Iran, a u blizini grada Isfahana i Tabriza na severozapadu zemlje čuo se zvuk eksplozija zbog aktiviranja protivvazdušne odbrane, javili su iranski mediji.

EU uvodi nove sankcije Iranu

Evropska unija odlučila je da uvede nove sankcije Iranu, usmerene protiv proizvođača dronova i raketa, izjavio je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.