Predstavnici Republike Srpske od sutra ne učestvuju u radu institucija BiH

Predstavnici Republike Srpske od sutra neće učestvovati u radu zajedničkih institucija, saopšteno je nakon sastanka koji su u Banjaluci održali predsednici svih parlamentarnih stranaka.
Predstavnici Republike Srpske od sutra ne učestvuju u radu institucija BiH
Foto: 021.rs
Sednicu je sazvao predsednik Skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.
 
On je poručio da su parlamentarne stranke sa sedištem u Republici Srpskoj odbacile odluke visokog predstavnika i smatraju ih neprihvatljivim i ništavnim.
 
Čubrilović je rekao i da je zaključeno da u ovom trenutku ne postoje uslovi za rad srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama u Bosni i Hercegovini - Predsedništvu, Parlamentarnoj skupštini i Savetu ministara.
 
Dodao je i da su konstatovali da "ne postoji legalno izabrani visoki predstavnik i da odbijaju svaku saradnju s njim".
 
Član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da od ovog trenutka politički predstavnici Republike Srpske i Srba neće učestvovati u radu i odlučivanju zajedničkih institucija BiH, dok se ne sedne i vidi na koji način ta odluka može da se anulira i da se obezbediti mehanizam u kojem nema nametanja.
 
"Nećemo da živimo u zemlji u kojoj neko može na svom sajtu da proglasi zakon i na taj način ga proglasi važećim. Rekli smo da visoki predstavnik koji dolazi nema legitimitet i mi više ne možemo da prihvatimo nijednu njegovu odluku, a ni njega koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik", poručio je Dodik.
 
On je dodao da će Skupština Republike Srpske sačiniti dva nova zakona, ali danas nije iznosio detalje, već je rekao da će ta sednica, zakazana za petak, biti zatvorena za javnost.
 
Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, koji je nedavno dao ostavku, proglasio je dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje i kažnjava zatvorom "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca".
  • pape

    27.07.2021 09:06
    Ako, ako
    Samo vi zakuvavajte... A kad krene sranje, evo vam ova krezuba bagra, pa neka vam oni budu zamorčići.
  • Matko

    27.07.2021 02:43
    Kreteni, samo zakuvavaju. Namesto ljudima da olakšaju živote.
  • Banderaš

    26.07.2021 21:52
    Ološ
    Ti neradnici u Rep srpskoj će nam ponovo svima napraviti proble.e

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet