Nemačka vlada razmatra uvođenje obavezno testiranje povratnika sa letovanja

Nemačka vlada zbog rasta broja novih slučajeva planira da uvede obavezna testiranja za sve koji se vraćaju s odmora.
Nemačka vlada razmatra uvođenje obavezno testiranje povratnika sa letovanja
Foto: Pixabay
U zemlju, po novim pravilima, ne bi mogao da uđe niko ko nije vakcinisan, preležao koronu ili ko nema negativan test.
 
Prvo je portparolka vlade Ulrike Demer najavila da se razmišlja o uvođenju novih mera ako broj zaraženih i dalje nastavi da raste brzinom kojom trenutno raste.
 
Ministar zdravlja Jens Špan najavio pooštravanje pravila za povratnike s godišnjih odmora. On planira da uvede pravilo prema kojem bi svi oni koji nisu u potpunosti vakcinisani ili preležali korona virus, pri ulasku u Nemačku bili dužni da pokažu potvrdu o negativnom testu. 
 
Za sada to važi samo za one koji u Nemačku dolaze avionom. Ovo pravilo bi važilo za sve, bez obzira na to da li se područje na kojem su boravili smatra rizičnim ili ne.
 
Špan je, inače, u prošlosti u više navrata upravo one koji se vraćaju sa odmora u zemljama jugoistočne Evrope okrivio za širenje zaraze. Trenutno se nijedna zemlja s tog područja ne smatra rizičnom.
 
Prema informacijama iz krugova vlade, usaglašavanja oko uvođenja tih mera trenutno se koordiniraju između ministarstava.
 
Navodno se novim merama protivi jedino socijaldemokratska ministarka pravosuđa Kristin Lambreht koja uvođenje obaveznog negativnog testa smatra "neprimerenom merom", s obzirom na trenutno epidemiološko stanje u zemlji i još uvek relativno nizak broj zaraženih, naročito u poređenju s prvim kvartalom ove godine.
 
Ona pak istovremeno ugostiteljima u Nemačkoj preporučuje otvaranje restorana samo za one koji su u potpunosti vakcinisani, što je udruženje nemačkih ugostitelja "Dehoga" već odbacilo.
 
Neki poznati nemački virusolozi već su pozdravili inicijativu ministra zdravlja Špana o obaveznom testiranju za sve koji se vraćaju sa odmora.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet